Doktor tvrdi da popularni dodaci prehrani mogu uzrokovati oštećenje jetre

Datum:

Dodaci prehrani postali su popularan način za poboljšanje zdravlja i nadoknađivanje nedostataka nutrijenata. Ipak, nisu svi dodaci sigurni. Neki mogu uzrokovati ozbiljne probavne probleme, oštećenje jetre i druge zdravstvene poteškoće. Često vjerujemo da, ako je nešto označeno kao “prirodno” ili “zdravo”, mora biti dobro za nas, ali to nije uvijek slučaj, pogotovo ako ti dodaci nisu regulirani.

Liječnik, nutricionist i dijetetičar, dr. Peter Brukner, upozorio je na četiri potencijalno opasna dodatka koja mogu štetiti našem probavnom sustavu, jetri i drugim tjelesnim funkcijama.

1. Dodaci željeza u visokim dozama

Pretjerana količina željeza povezana je s probavnim problemima, poput zatvora, mučnine i bolova u trbuhu. S vremenom to može oštetiti jetru. Iako je željezo važno za zdravlje, prevelika količina može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. “Višak željeza može uzrokovati stanje koje se zove preopterećenje željezom, što može negativno utjecati na jetru i druge organe te poremetiti ravnotežu dobrih i loših bakterija u želucu, uzrokujući upalu i druge probavne probleme”, upozorava liječnik.

2. Omega-3 masne kiseline u visokim dozama

Iako su omega-3 masne kiseline korisne za zdravlje srca, smanjenje upala i poboljšanje kognitivne funkcije, prevelike doze mogu izazvati probleme.

“Omega-3 masne kiseline obično su vrlo zdrave, ali uzimanje prevelikih količina može uzrokovati određene probleme. Visoke doze mogu povećati rizik od krvarenja i uzrokovati nepravilnosti u srčanom ritmu. Također, mogu dovesti do probavnih problema poput nadutosti i plinova ako ih uzimate u velikim količinama”, objašnjava dr. Brukner.

3. Prekomjerne količine vitamina D

Vitamin D ključan je za zdravlje kostiju, ali previše ovog vitamina može povisiti razinu kalcija u krvi što može dovesti do zdravstvenih problema poput bubrežnih kamenaca.

“Kada imate previše kalcija u krvi, to može uzrokovati bubrežne kamence i druge ozbiljne zdravstvene probleme. U probavnom sustavu visoke količine vitamina D mogu ometati apsorpciju drugih nutrijenata, što može dovesti do zatvora ili proljeva”, napominje liječnik.

Prije početka suplementacije, savjetuje se razgovor s liječnikom.

(N1)

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

EU i UN udružuju snage na unapređenju prevencije raka u BiH

Evropska unija i Ujedinjene nacije, u saradnji sa zdravstvenim...

Top namirnica sportista i dijabetičara: Zdravo brašno koje lako možete sami napraviti

Iako je skuplje od običnog, pšeničnog brašna, bademovo brašno...

Mandarine su odlične za zadravlje: 7 razloga zašto ih jesti svaki dan

Mandarine su bogate vitaminom C, štite naš imunitet u...

Omiljena namirnica nutricionista tokom zime: Ključna je za varenje i jačanje imuniteta

Ako želite da imate jak imunitet, jedite više kiselih krastavaca. Kažu da je...