Omiljena namirnica nutricionista tokom zime: Ključna je za varenje i jačanje imuniteta

Datum:

Ako želite da imate jak imunitet, jedite više kiselih krastavaca. Kažu da je narodna mudrost ta koju treba da slijedimo i nije uzalud da ova tradicija postoji još od naših predaka.

Neki kiseli krastavci su bolji od drugih. Važan i odlučujući faktor je način na koji je napravljeno kiseljenje – poželjniji su salamura i proces fermentacije, a ne brzo kiseljenje u sirćetu.

Odličan izvor prirodnih probiotika

Jedna od glavnih prednosti kiselih krastavaca je činjenica da su bogati probioticima, korisnim bakterijama koje pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore. Oni igraju ključnu ulogu u varenju, apsorpciji hranljivih materija i jačanju imunog sistema. Proces fermentacije uključuje korisne mliječne bakterije, koje pomažu varenju i regulišu crijevni tranzit.

Enzimi koji nastaju fermentacijom pomažu da se hrana razgradi i efikasnije apsorbuje hranljive materije. Ovo je posebno važno u zimskim mjesecima, kada naša ishrana može da postane teža i kaloričnija. Probiotici u kiselim krastavcima održavaju ravnotežu bakterija u crijevima, sprečavajući zatvor. Takođe, mogu da pomognu u smanjenju upale crijeva i poboljšanju simptoma nelagodnosti u stomaku.

Konzumiranje kiselih krastavaca podržava imuni sistem

Oko 70 odsto imunog sistema nalazi se u crijevima, a zdrav mikrobiom je neophodan za borbu protiv patogena. Kiseli krastavci, bogati dobrim bakterijama, pomažu u jačanju ove prirodne barijere protiv bolesti.

“To je niskokalorična hrana bogata probioticima koja podržava zdravu ravnotežu crijevnih bakterija. Zdrav mikrobiom crijeva je povezan sa poboljšanim varenjem, smanjenom upalom u tijelu i mnogo boljim imunološkim odgovorom”, objašnjava Ejmi Šapiro, nutricionista.

Prirodni izvori esencijalnih vitamina i minerala

Prirodna fermentacija čuva vitamin C u kiselim krastavcima, koji je neophodan za jak imuni sistem i zdravlje kože. Kiseli kupus je posebno bogat ovim vitaminom. Još jedan važan vitamin koji se nalazi u kiselim krastavcima je vitamin K, neophodan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. Krastavci i kiseli kupus su dobri izvori kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, esencijalnih minerala za zdravlje kardiovaskularnog sistema i ravnotežu elektrolita.

Pomažu u održavanju težine u hladnoj sezoni

Kiseli krastavci su niskokalorični, ali bogati vlaknima, što ih čini idealnim za zadovoljavanje apetita bez dodavanja viška kilograma. Ova vlakna takođe pomažu u snižavanju nivoa holesterola, kaže nutricionista Ejmi Šapiro.

Podijeli:

spot_img

Povezano
INFO

Kako znati imate li povišen kortizol? Ovo su najčešći simptomi

Posljednjih godina kortizol se sve češće spominje kao uzrok...

Koliko je potrebno da hodate da biste izgubili kilogram sala?

Gubitak jednog kilograma masti možda zvuči kao jednostavan cilj,...

Mirha Skakić: kako ljeti izbjeći kvarenje hrane i sačuvati nutrijente? (VIDEO)

Obilje svježeg voće i povrća daje široke mogućnosti za...

Žene koje ujutru piju kafu su zdravije i u sedamdesetim godinama

Žene koje ujutru piju kafu su zdravije i u...