Nije tajna da je voće dio uravnotežene prehrane. Prepuno esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine, minerale i u nekim slučajevima zdrave masti. Jedina je caka što je svježe voće vrlo kvarljivo, pa ga može biti teško uvijek imati pri ruci. No, mnogo voća dostupno je zaleđeno, a neko bi u tom obliku moglo biti čak i zdravije.
Suprotno uvriježenom mišljenju, zaleđeno voće nije nutritivno manje vrijedno u odnosu na svježe. Zapravo može biti jednako hranjivo kao i svježe.
”Zaleđeno voće se bere na vrhuncu zrelosti, kada su razine hranjivih tvari najviše, zatim se brzo zamrzava kako bi se hranjive tvari zadržale”, objašnjava dijetetičarka Kristen Lorenz. I dok može doći do neznatnog gubitka vitamina topivih u vodi poput vitamina C tijekom procesa zamrzavanja, ukupna nutritivna vrijednost voća ostat će netaknuta, tvrdi Lorenz.
S druge strane, ”svježe voće se bere prije nego što potpuno sazri”, kaže Marissa Karp, također dijetetičarka. To omogućuje sazrijevanje voća tijekom transporta i skladištenja kako ne bi prezrelo stiglo na police trgovina. Međutim, svježe voće gubi hranjive tvari što se dulje čuva, tako da zapravo može sadržavati manje hranjivih tvari od zaleđene varijante, kaže Karp.
Osim nutritivnih prednosti, zaleđeno voće vam omogućuje da uživate u njemu izvan sezone, a i zahvalno je za brzu pripremu obroka.
Iako je ovo voće jednako ukusno svježe, mnogo od njih je sezonsko, skupo i prebrzo sazrijeva, teško ga je pripremiti i manje je hranjivo kada se kupuje svježe u trgovini.
Mango
”Guljenje i rezanje svježeg manga može biti naporno, ali sa zaleđenim mangom taj je posao obavljen za vas”, kaže Lorenz. Također je ”savršeno sazrio prije zamrzavanja, osiguravajući da svaki put dobijete onaj slatki tropski okus. Mango sadrži obilje nutrijenata, uključujući vitamin C za jačanje imuniteta, vitamin A za zdravlje očiju i vlakna za probavu.
Ananas
Ananas obiluje vitaminom C i manganom, koji podržavaju imunitet i zdravlje kostiju. ”Također sadrži bromelain, enzim koji može pomoći probavi i smanjiti upalu”, kaže Lorenz, a prenosi Real Simple. Zahvaljujući smrznutom ananasu, možete uživati u tim blagodatima tijekom cijele godine.
Bobičasto voće
Bobičasto voće je porozno, pa će vjerojatno brže od drugog voća upiti vlagu i može nastati plijesan, kaže Karp. ”Zbog toga može biti teško uvijek imati svježe bobičasto voće pri ruci”, dodaje Karp. Smrznuto bobičasto voće može trajati mjesecima, što olakšava uživanje u njihovom bogatom nutritivnom profilu antioksidansa koji se bore protiv bolesti, te vitamina C koji jača imunitet i vlakana pogodnih za crijeva.
Trešnje
Trešnje su bogate antioksidansima zvanim polifenoli, koji štite stanice i bore se protiv upala u tijelu, kaže Karp. Međutim, uklanjanje njihovih koštica može biti naporno, osobito ako trebate veću količinu. ”Smrznute trešnje su odlične jer su već bez koštica, što znači da ih možete ubaciti u smoothie ili u zdjelicu s jogurtom i jesti ih takve”, kaže Karp.
Acai bobice
Acai bobice su vrlo osjetljive, pa se nikad ne prodaju svježe u trgovinama. Umjesto toga, dostupne su u obliku praha i smrznutog pirea, od kojih je potonji savršen za smoothie. Štoviše, acai je bogat omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima antocijanima, zbog čega smrznuti pire vrijedi držati u zamrzivaču.