Brza zapečena tjestenina s piletinom idealno je rješenje za one dane kada ne želite mnogo vremena provesti u kuhinji.
Sve što je potrebno je kratko prepržiti osnovne sastojke i skuhati tjesteninu, a već nakon dvadesetak minuta vrijeme je da sve posložite u vatrostalnu posudu ili pleh za pečenje, stavite u pećnicu da poprimi divnu zlatnu boju i ručak je gotov!
Sastojci
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- ¼ kašike čili pahuljica
- 2 x 400g konzervi sjeckane rajčice
- 1 žličica bijelog šećera
- 6 žlica mascarponea
- 4 pileća filea, narezana na trakice
- 300 g penne tjestenine
- 70 g zrelog cheddara, naribanog
- 50 g naribane mozzarelle
- ½ male vezice peršuna, sitno nasjeckane
Priprema
Zagrijte 2 kašike ulja u tavi na srednjoj vatri i lagano pržite luk 10-12 minuta. Dodajte češnjak i čili pahuljice i kuhajte 1 minutu. Dodajte paradajz i šećer, zatim začinite po ukusu. Kuhajte nepokriveno 20 minuta ili dok se umak ne zgusne, a zatim umiješajte mascarpone. U neprianjajućoj tavi zagrijte 1 kašiku ulja. Začinite piletinu i pržite je 5-7 minuta ili dok se potpuno ne ispeče.