Ursula von der Leyen ponovo izabrana za predsjednicu Evropske komisije

Datum:

Članovi Evropskog parlamenta su ponovo ukazali povjerenje Ursuli von der Leyen koja je dobila novi mandat na čelu Evropske komisije.

U sali je 707 zastupnika tajno glasalo za njen izbor i Von der Leyen je dobila 401 glas “za”, “protiv” je bilo 284, dok je njih 15 ostalo “suzdržano”, javlja evropski dopisnik za N1.

Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta, čestitala je Ursuli von der Leyen na reizboru.

Govor Von der Leyen prije glasanja

Njemica je u svom obraćanju u EP-u uoči glasanja rekla kako je pred Evropom izbor “želi li biti oblikovana događajima i svijetom oko nje ili će se ujediniti i sama graditi svoju budućnost”.

Von der Leyen u svom prijedlogu programa najavila je “Komisiju investicija”. Na prvoj plenarnoj sjednici 10. saziva Evropskog parlamenta u Strasbourgu naglasila je da evropska konkurentnost treba “veliki poticaj”, te da je potrebno manje birokratije i “mikroupravljanja” kako bi se poslovanje olakšalo.

Najavila je nastavak zelene tranzicije EU-a prema čistim energentima, poput vodika, i politika zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena.

Drugi naglasak stavila je na sigurnost kontinenta, pozivajući na formiranje evropske odbrambene unije. Kazala je kako evropske države premalo ulažu u svoju odbranu te kako pritom njihova sigurnost previše ovisi o drugima, misleći pritom na Sjedinjene Američke Države.

Von der Leyen je govorila i o migracijama:

“Treba nam zajednički pristup kod vraćanja izbjeglica, a moramo ojačati i naša partnerstva sa susjedima. Mediteranska regija ni trebala dobiti našu punu pažnju i stoga ću imenovati povjerenika za tu regiju”.

Govorila je i o širenju Unije, navodeći da veća Unija znači i jača Unija. Komentarisala je i situaciju na Bliskom istoku, navodeći da Evropa mora odigrati svoju ulogu.

“Krvoproliće u pojasu Gaze mora sada prestati, mora pod hitno prestati. Previše djece, žena i civila izgubilo je život u u izraleskom odgovoru na teror Hamasa. Čovječanstvo to više ne može podnositi”, rekla je, dodajući da je rješenje o dvije države najbolje.

Najavila je plan za poljoprivredu kako bi se savladalo nužno usklađivanje s klimatskim promjenama.

Nakon njenog govora uslijedilo je navedeno glasanje.

N1

Podijeli:

Povezano
INFO

EU poziva preostale državljane da napuste Liban, izdato upozorenje i aviokompanijama

Mnoge države u Evropskoj uniji (EU), uključujući Španiju, Portugal...

Fentanil prijeti da postane nova ‘kuga’ Evrope

Rastuća popularnost droge fentanil u EU prijeti da postane...