Dom naroda na kraju sjednice izjašnjavat će se o novom zakonu o PIO

Prema predloženom novom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju visina vrijednosnog boda realna je i prihvatljiva za penzionere – rekao je predsjednik Udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta na kojoj je odlučeno da će se delegati o ovom zakonu izjašnjavati na kraju sjednice, po okončanju svih tačaka dnevnog reda.
Zakonske odredbe, kaže Omerefendić, predviđaju da će se svake godine vršiti povećanje penzija, u skladu sa rastom troškova i da će se vršiti vanredno usklađivanje penzija u skladu sa rastom BDP-a.

– Poslije 19 godina prvi put se obezbjeđuje isplata posmrtnina članovima porodice umrlog penzionera. Također, dobili smo i banjsko liječenje – naveo je Omerefendić.

Vlada Federacije BiH predložila je novi sistem bodovanja penzije koji će se primjenjivati ako delegati Doma naroda prihvate Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je ranije odobren u Predstavničkom domu.

– Bodovna formula je pravedniji sistem. To znači da će osoba koja svake godine prima određenu platu a koja je u visini prosječne plate, dobiti za tu godinu jedan bod. Ti lični bodovi množe se s opštim bodom 13,6.  Na taj način osoba s prosječnom platom od 830 KM, koju je ostvarila tokom 40 godina, imati penziju oko 544 KM – ranije je istakao federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

U novom zakonu zadržana su postojeća pravila iz PIO-a za starosnu invalidsku penziju i prijevremenu penziju i nije došlo do povećanja potrebnih godina života niti penzijskog staža. Uvedena je mogućnosti ostvarenja prava sa 65 godina života i 15 godina staža osiguranja.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*