Protesti u New Yorku i Los Angelesu zbog Trumpove imigrantske politike

Više od hiljadu ljudi izašlo je na ulice New Yorka kako bi osudili izgradnju zida na granici s Meksikom i imigracione planove američkog predsjednika Donalda Trumpa.
Tramp je zvaničnicima naložio da počnu da rade na nacrtima za izgradnju fizičkog zida duž južne granice.

Naveo je i da je u planu i zabrana ulaska izbjeglica iz zemalja sa većinski muslimanskim stanovništvom, uključujući i Siriju.

Protest je održan u srijedu na Manhattanu, a demonstranti su uzvikivali:” Bez zabrana, bez zida, New York je za sve”, prenosi je AFP.

Mnogi od njih nosili su plakate kojima se poziva na odbranu prava muslimana i dalji prijem izbjeglica iz Sirije i drugih muslimanskih država u kojima bijesne sukobi.

“Stvarno je strašno,” izjavila je Tariha Čudburi, muslimanka iz Bangladeša. “Od kad je on (Trump) izabran, zaista osjećam da je islamofobija porasla i samo može i dalje da raste samo zato što je moć data rasistima u ovoj državi”.

Predsjednik SAD-a je ranije u toku dana obećao da će uskratiti novčanu pomoć nadležnima koji odbiju da sarađuju sa vladom u skladu sa njenom politikom.

“Oženjen sam imigrantkinjom, moji prijatelji su imigranti… Mi smo grad imigranata i moramo da štitimo svoje zajednice”, istakao je demonstrant Ostin Giljem, prenosi Tanjug.

Protest je prethodnih dana održan i u Los Angelesu.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*