Putin i Trump dogovorili razvijanje odnosa na ravnopravnim osnovama

Predsjednici Rusije i SAD-a, Vladimir Putin i Donald Trump, dogovorili su da dvije zemlje razvijaju odnose na “konstruktivnim, jednakim i uzajamno korisnim osnovama”, saopštio je Kremlj.

Trump i Putin su razgovarali o nizu međunarodnih pitanja i založili se za “uspostavljanje prave koordinacije u djelovanju SAD-a i Rusije kako bi se porazila Islamska država i druge terorističke grupe u Siriji”.

“Naglašen je značaj obnavljanja uzajamno korisnih trgovinskih i ekonomskih veza između poslovnih zajednica dvije zemlje, što dalje može podstaći napredak i stabilan razvoj bilateralnih odnosa”, naveo je Kremlj.

Predsjednici SAD-a i Rusije su u prvom telefonskom razgovoru od kada je Trump položio zakletvu 20. janaura, razmotrili borbu protiv terorizma, situaciju na Bliskom istoku, arapsko-izraelski sukob, situaciju oko iranskog nuklearnog programa i na Korejskom poluostrvu, kao i krizu u Ukrajini. “Dogovoreno je da ustanove partnersku saradnju u svim ovim i ostalim oblastima”, naveo je Kremlj.

U saopštenju se navodi da je Trump tražio da se prenese njegova želja za “sreću i napredak ruskog naroda”, navodeći da u ljudi u SAD-u imaju simpatije za Rusiju i njene građane, dok je Putin naglasio da Rusi imaju slična osjećanja prema Amerikancima. Predsjednici SAD-a i Rusije dogovorili su se da održavaju redovne lične kontakte.

(federalna.ba/Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*