Houseboats are moored on a shrinking arm of the Oroville Lake reservoir which is now at less than 25 percent capacity as a severe drought continues to affect California on May 24, 2015. California has recently announced sweeping statewide water restrictions for the first time in history in order to combat the region's devastating drought, the worst since records began. AFP PHOTO/ MARK RALSTON / AFP PHOTO / MARK RALSTON

Ukinuta obavezna evakuacija stanovnika oko brane Oroville

Zapovijed o obaveznoj evakuaciji 188.000 stanovnika koji žive oko najviše američke brane Oroville ukinuta je u utorak jer je smanjena opasnost od poplave.

 

Zapovijed o evakuaciji pretvorena je u upozorenje. Stanovnici se mogu vratiti kućama, ali moraju biti spremni za napuštanje domova ako se situacija opet promijeni nagore, objavila je policija.

Razina vode u jezeru Oroville, jednog od glavnih rezervoara u Kaliforniji, opala je nakon što se proteklih dana približila opasno blizu maksimuma.

Vlasti su posljednjih dana bile u utrci s vremenom u nastojanju da ispuste dio vode iz jezera kako brana ne bi popustila.

Suočene s ogromnim poplavama, posljedicom obilnih kiša u posljednje vrijeme, ispuštale su 3.000 kubnih metara ili tri miliona litara vode u sekundi pa razina jezera Oroville trenutno više ne izaziva zabrinutost.

Inženjeri su još u četvrtak počeli ispuštati vodu iz akumulacijskog jezera uzvodno od brane, primijetivši da joj nedostaju veliki komadi betona.

Razina vode u petak je bila manje od dva metra od vrha brane, a porasla je zbog jake kiša i snijega koji su uslijedili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji.

Brana kod Orovillea sagrađena je između 1962. i 1968. godine, te je najveća američka brana, viša od Hooverove za 12 metara.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*