Ramsko jezero: Ekološka katastrofa

Loša hidrološka situacija na bh. vještačkoj akumulaciji, Ramskom jezeru, izazvala je ogromnu pažnju regionalnih medija. Posljednjih dana svi prenose neobične fotografije i video materijale prostora koji je bio pod vodom više od 50 godina.

Za pojedine stanovnike ramsko-prozorskih predjela, ovo je uobičajena situacija, jer skoro svake godine dolazi do smanjenja nivoa vode. S druge strane, brojni mještani smatraju da je ovakvo stanje ravno ekološkoj katastrofi, a ima i onih koji su mišljenja da se na ovaj način diraju uspomene na potopljene domove, grobove, spomenike i sve ono što ih vezuje za rijeku Ramu.

Ramu su već posjetile brojne regionalne reporterske ekipe, a novinari Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista razgovarali su sa predstavnicima općine, ali i članovima Veslačkog kluba “Rama”, koje je među prvima kontaktirao i Avaz.ba.

Sekretar Veslačkog kluba “Rama” Filip Šimunović nam je kazao da se stanje popravlja. Smatra da bi do proljeća trebalo doći do potpune normalizacije nivoa akumulacije.

– Shvatamo zašto su brojnim novinarskim ekipama jezivi prizori interesantni, ali mi smo navikli na ovakvu situaciju. Voda se polako vraća, a prema našim procjenama razina jezera bi se kroz par mjeseci trebala vratiti u prethodno stanje – objasnio nam je kratko Šimunović.

Iako se jezero doista čini praznim, nivo vode je svakim danom sve veći.

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*