Mogherini će od bh. vlasti tražiti jasne odgovore i prenijeti zabrinutost stanjem

U posjeti BiH sutra stiže visoka predstavnica spoljene politike EU Federica Mogherini. BiH je druga zemlja koju će posjetiti na njenoj balkanskoj turneji. Pred sam dolazak u regiju iz poručila je da je Evropsku uniju rad sa zapadnim Balkanom – regijom koja se nalazi u srcu Evrope – ključni prioritet.
Mogherini će se prvo sastati sa članovima Predsjedništva BiH, a potom obratiti studentima osam javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini. Planiran je i sastanak  sa delgacijom Vijeća ministara BiH.

“Dolazi svakako sa porukom da se trebamo posvetiti prioritetnim zadacima, a to je evropski put, ekonomski razvoj, vladavina prava, i rad na otvaranju novih radnih mjesta, posebno za mlade Bosance i Hercegovce“, kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Mogherinijava je poručila i da regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi i dalje ostaju prioritet. A ona sama, kaže, želi da vidi napredak na reformskom putu svih partnera EU sa Balkana. Slične poruke očekuje i predsjedavajući PS BiH.

“Bosna i Hercegovina treba da nastavi da se snažno kreće EU putem, NATO putem i putem ekonomskih reformi. To je posao koji je sada prioritetan zadak u BiH“, kaže Šefik Džaferović prenosti TV1.

U trenutku posjete Mogherinijeve BiH nije usaglasila odgovore na pitanja iz upitnika, iako su februar i mart bili rok za to. RS nije dostavila odgovore.

“Ona dolazi u jednom specifičnom trenutku. Od nas će očekivati određene odgovore, a vjerovatno će i prenijeti neke svoje zabrinutosti i dati preporuke vlastima u BiH. Imaćemo šta da čujemo od Mogherinijeve“, kaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Predsjednik RS se neće susresti sa gošćom, zbog ranije planiranog puta u Moskvu. Sa njom će u ime SNSD-a razgovarati Željka Cvijanović, a planirani su razgovori i sa predstavnicima drugih političkih partija. Balkansku turneju Mogherini je počela danas, posjetom Crnoj Gori. Sutra stiže u BiH, nakon čega će posjetiti Kosovo, Srbiju, Makedoniju i Albaniju.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*