Postizanje rodne ravnopravnosti jedan je od ciljeva održivog razvoja

Osmi mart je samo jedan dan u godini kada se prisjećamo borbe za ženska prava, ali nikako ne smijemo zaboraviti da ta borba i dalje traje. Bosna i Hercegovina je i dalje tradicionalno društvo u kojem se žene svakim danom bore za bolji položaj. Niže plate, duži periodi nezaposlenosti, ustaljeni stereotipi samo su neki od problema s kojima se suočavaju žene – istaknuto je iz Ujedinjenih nacija (UN) u BiH povodom Međunarodnog dana žena.
Međutim, podsjećaju, u svakodnevnom životu žene pokazuju da su mogućnosti neizmjerne te da borba za ravnopravnost nije uzaludna.

Ana Kotur jedna je od njih. Diplomirana pravnica, aktivistica i novinarka koja je rođena s cerebralnom paralizom, Ana ne prestaje da ruši predrasude i prepreke koje društvo nameće osobama sa invaliditetom.

– Žena s invaliditetom je sve ono što ona smatra da jeste. Radnica, partnerka, majka. Invaliditet nije prepreka za ženu. Predrasuda jeste – kazala je ova dobitnica nagrada UNICEF-a, UN-a, UN Women i UNFPA za izvještavanje i angažman o pravima osoba s invaliditetom.

Lamija Gutić je 15-godišnjakinja koja je kroz inicijativu “IT Girls”, podržanu od UN-a, počela programirati. Lamija kaže da je “shvatila da programiranje nije muški posao i da djevojke to mogu puno bolje raditi. Za web development je potrebna kreativnost i mašta, ja mislim da to imam, i želim da jednog dana programiram web stranice i aplikacije”.

Vildanu Imamović od diplome sportske menadžerice dijeli nekoliko mjeseci. Svoje organizacijske vještine razvila je pod okriljem SFK 2000, nakon prestanka profesionalnog bavljenja sportom. Lični rast i razvoj također duguje fudbalu i dio je malobrojne postave koja već sedmu godinu u BiH uspješno organizira kvalifikacijske turnire za kup UEFA.

Danas s koleginicama iz kluba čini sve kako bi nove generacije fudbalerki imale neuporedivo bolje uvjete u odnosu na one s početka misije SFK 2000.

Ipak, u ruralnim sredinama žene imaju manje mogućnosti za zaposlenje. Aktivistkinja za ljudska prava i predsjednica udruženja “Maja” iz Kravice Nada Marković radi na osnaživanju žena iz ruralnih zajednica. Kroz prvu žensku zadrugu u BiH, ovo udruženje omogućava ženama da razvijaju svoje biznise i plasiraju proizvode na tržište.

Postizanje rodne ravnopravnosti jedan je od ciljeva održivog razvoja na koje se svijet, uključujući i BiH, obavezao, saopćeno je iz UN Women.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*