Dan žena Poljakinje obilježavaju protestom

Žene iz 80 gradova širom Poljske izlaze danas na ulice odjevene u crno, sa jarko crveno našminkanim usnama, kako bi prirede poljskoj konzervativnoj vladi stranke Pravo i Pravda i svim antiženskim populističkim vladama širom svijeta Crnu srijedu – štrajk za osnovna prava žena.

Solidarni, tzv. crni protest, održaće žene u još 54 zemlje svijeta.

Prve su jutros na ulice izašle stanovnice Varšave, a tokom cijelog dana ženama je prepušteno da izaberu kako se žele uključiti u štrajk – uzimanjem slobodnog dana na poslu, prepuštanjem svih domaćih obaveza oko kuće i djece muževima, na ulicama – u nizu pohoda, hepeninga, mitinga – crnom odećom ili samo crnom trakom ili ukrasom na njoj, kao i virtualnim crnim protestom na internetu.
Poljakinje su vladi premijerke Beate Šidlo 3. oktobra prošle godine priredile Crni ponedjeljak, štrajk kada su na ulicama Varšave i drugih gradova desetine hiljada žena zahtijevale da se povuče prijedlog potpune zabrane abortusa, čak i u slučajevima kada porođaj znači sigurnu smrt majke.

Poslanici Prava i Pravde bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog popustili su tada i na kraju se distancirali od prijedloga katoličkih udruženja. Međutim, na stolu su ponovo prijedlozi da se jedan od najrestriktivnijih zakona u Evropi pooštri i kako je kazao Kačinjski, da se dijete po svaku cijenu rodi, makar umrlo za nekoliko sati, kako bi moglo da bude kršteno.

Danas, na Međunarodni dan žena, organizovana je Crna srijeda na kojoj će Poljakinje zahtijevati pravo na prekid trudnoće i pouzdanu savremenu kontracepciju. Naime, ministar zdravlja nedavno je uveo obavezu da se kontracepcija izdaje na recept, a finansiranje potpomognute oplodnje je obustavljeno jer nije u skladu sa učenjem Poljske katoličke crkve.

Poljakinje zahtijevaju i strogo kažnjavanje pedofila pod okriljem crkve i nezavisnu komisiju koja bi spriječila da se ubuduće pedofilski zločini svećenika zataškavaju.

Među zahtjevima je i dosljedna primjena međunarodne konvencije protiv porodičnog nasilja i krivično gonjenje govora mržnje kao nasilnog krivičnog djela. Na kraju, zahtijeva se i poboljšanje ekonomskog položaja žena – jednake plate bez obzira na pol, uzimanje u obzir neplaćenih poslova u domaćinstvu i oko djece pri obračunu penzija, kao i efikasnu naplatu alimentacije za djecu.

“Želim nam solidarnost, hrabrost i snagu. Cijelu platu i polovinu vlasti. Prava i vladu koja nam ih neće oduzeti”, sažela je danas kratko na Tviteru zahtjeve jedna od organizatorki Crne srijede, Barbara Novacka iz opozicione ljevičarske partije Zajedno.
Protiv crnog protesta na praznik žena protestovalo je 56 konzervativnih ženskih organizacija okupljenih u provladin Forum žena.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*