Assadove snage izvele novi masakr nad civilima u Idlibu

Najmanje 11 civila je ubijeno, a 13 je ranjeno u napadu snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u sjeverozapadnom sirijskoj provinciji Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Uporedo s pripremnim sastancima za novu rundu pregovora o Siriji koji se održavaju u kazahstanskoj Astani, napadima na civilne mete Assadove snage nastavljaju kršiti dogovoreno primirje.

Predstavnik lokane Civilne zaštite u Idlibu Yahya Arce je za AA kazao kako su Assadove zračne snage jutros izvele napad na naseljeno mjesto u regiji Kusur, a u napadu je korištena razorna vakum bomba.

“U napadu je poginulo najmanje 11, a ranjeno je 13 civila. Spasilačke ekipe pokušavaju da dođu do tri porodice koje su ostale zarobljene ispod ruševine zgrade koja je bila meta napada. Među ranjenima ima više životno ugroženih osoba“, kazao je Arce.

U Astani su jučer počeli pripremni sastanci za novu rundu pregovora o Siriji, a danas je organiziran trilateralni susret delegacija Turske, Rusije i Irana, a upravo te zemlje su garanti primirja koje je u Siriji dogovoreno zadnjeg dana prošle godine. Sastancima će se sutra pridružiti i vojna delegacija sirijske opozicije.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*