Brdo kod Kranja: Lideri regije na samitu Brdo-Brijuni

U Sloveniji će danas biti održan godišnji sastanak lidera država jugoistočne Europe koje sudjeluju u procesu Brdo-Brijuni. Ovaj proces pokrenule su Slovenija i Hrvatska radi stabilizacije i jačanja saradnje zemalja zapadnog Balkana, a BiH je redovan učesnik procesa Brdo-Brijuni.

Cilj novog u nizu susreta lidera regiona je želja da bude ojačano međusobno povjerenje, privrženost stabilnosti i evropskim vrijednostima u regionu jugoistočne Evrope, najavljeno je iz kabineta slovenskog predsjednika Boruta Pahora.

Na marginama regionalne konferencije na Brdu kod Kranja trebalo bi da bude održano i više bilateralnih susreta.

Očekuje se da će i njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer iznijeti stav Njemačke o potrebi približavanja država u regionu Evropskoj uniji i evropskim vrijednostima, te jačanju međusobne saradnje. Upravo je Štajnmajer posebni gost današnjeg skupa.

Na današnjem okupljanju Predsjedništvo Bosne i Hercegovine predstavljat će član Predsjedništva Dragan Čović, a osim njega u radu skupa će učestvovati novi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kosovski predsjednik Hašim Taći, makedonski Đorge Ivanov, te albanski predsjednik Bujar Nišani.

Šefovi predsjedničkog procesa Brdo-Brioni i organizatori ovog sastanka su predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Slovenije Borut Pahor.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*