Venecuela najavila skoro sazivanje Ustavotvorne skupštine

Vlada Venecuele najavila je danas da će u najskorije vrijeme biti sazvana sporna Ustavotvorna skupština koja treba da donese izmjene Ustava kojima bi se povećala ovlaštenja predsjednika i nadjačale druge grane vlasti, a kojima se oštro protivi opozicija.

Agenti bezbjednosne službe Venecuele priveli su prethodno dvojicu glavnih opozicionih lidera, Leopolda Lopeza i Antonija Ledezmu, koji su već bili u kućnom pritvoru, što su osudile SAD i pojedine države Latinske Amerike, dok  druge zemlje i međunarodne organizacije nisu komentarisale slučaj ili su samo izrazile zabrinutost, navodi AP.

Bijela kuća je osudila “diktaturu” lidera Venecuele Nicolasa Madura zbog hapšenja dvojice lidera opozicije u toj zemlji.

U saopštenju Bijele kuće navedeno je da su Lopez i Ledezma politički zatvorenici koje “Madurov režim drži nezakonito”.

SAD su pozvale Venecuelu da, kako je navedeno, oslobodi sve političke zatvorenike.

Lopez i Ledezma su prošle sedmice pozvali svoje pristalice da bojkotuju izbore za članove Ustavotvorne skupštine, održane na zahtjev predsjednika Nicolasa Madura.

Protiv njih je podignuta optužnica za kršenje kućnog pritvora i planiranje bjekstva, kao i objavljivanja video-snimaka sa izjavama kojima kritikuju predsjednika Nicolasa Madura.

Maduro je krajem jula proglasio pobjedu na izborima za članove Ustavotvorne skupštine i pored kritika iz inostranstva i osporovanja tamošnje opozicije koja je pozvala na nove proteste.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*