Sjeverna Koreja zaprijetila da će napasti američku teritoriju Guam

Saopćenje vojske je prenio državni medij nekoliko sati nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Sjevernoj Koreji “vatrom i bijesom”.

Sjevernokorejska državna novinska agencija kazala je kako se razmatra plan o ispaljivanju rakete srednjeg do širokog dometa na Guam, gdje su smješteni američki strateški bombarderi.

Ovakve izjave pojačale su tenzije. UN je nedavno odobrio nastavak ekonomskih sankcija Sjevernoj Koreji za koje je Pjongjang rekao kako su nasilno kršenje njihovog suvereniteta i upozorili su da će SAD platiti cijenu.

“Pažljivo istražujemo operativni plan za izvođenje paljbe na Guam koristeći projektil Hwasong”, stoji u izvještaju koji je objavljen u utorak.

Guverner Guama Eddie Baza Calvo kazao je kako trenutno nema prijetnje njihovom otoku, ali da su spremni na sve.

Pjongjang je do sada testirao nuklearne projektile pet puta. U utorak su američki mediji saopćili kako je Sjeverna Koreja postigla svoj cilj da napravi nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu da može stati u projektil.

Japan je također potvrdio kako je sjevernokorejski nuklearni program napredovao i kako vjeruju da Sjeverna Koreja sada ima nuklearno oružje.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*