Stanje sa požarima na Rujištu i dalje ozbiljno, nedostaje vode i sredstava za gašenje

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite kazao nam je da je na lokalitetu Rujišta još jutros djelovao helikopter Oružanih snaga BiH, ali da je u toku dana upućen na lokalitete istočne Hercegovine. Povratak helikoptera na područje Mostara očekuje se u poslijepodneva.

Mostarski vatrogasci i dalje na Rujištu imaju tri svoje ekipe, ali profesionalnim vatrogascima pomažu pripadnici DVD Rujište, Gorska služba spašavanja, kao i mještani koji štite vlastitu imovinu, ali i vrijedno šumsko bogatstvo. Rujište je bogato endemskim vrstama bora, posebno čuvenom munikom.

Požarna linija duga je desetak kilometara i dijeli se u tri kraka. Gori prema zapadu, sjeverno prema Borcima, kao i nova linija koja dolazi od sela Zijemlja, iz Istočnog Mostara.

Omera Ljevu, vlasnika kuće na Rujištu, zatekli smo kako sa vatrogascima i drugim pristiglim građanima nastoji odbraniti kuće od požara.

“Danas se već pomalo smiruje, ali i dalje se širi vatra preko trave i niskog rastinja. Vatra je i danas od kuća na stotinjak metara, a evo od ove kuće ovdje do nas, požarna linija se nalazi na 15-ak metara. Sinoć je čovjeku u avliju pao zapaljeni bor, da nije bilo ove omladine, mještana, GSS-a i vatrogasaca, čovjeku bi kuća izgorila. I sad je ovo jako opasno, jer prije deset minuta nije bilo ništa, a onda se vatra naglo pojavi, uhvati neko drvo, trava i tu je već belaj”, priča nam Ljevo, napominjujući da osim malo vode i brentača ništa drugo ljudi na terenu nemaju.

Rujište ima hronični problem snabdijevanja vode, koji dolazi do izražaja i kod razvoja ovog planinskog izletišta, ali posebno se potencira u ljetnim mjesecima kad požari ugroze javnu i privatnu imovinu. Voda se doprema u cisternama iz tridesetak kilometara udaljenog Mostara, uskladištava u privatne čatrnje te onda distribuira na požarišta.

Gasitelji ističu doprinose niza poduzetnika koji cisternama dopremaju vodu, a Crveni križ Grada Mostara ovih dana dopremao je hranu i vodu. Brojna mostarska udruženja nastojala su alarmirati građane da dođu pomoći, što je dalo rezultata.

Ozbiljna situacija je i iznad Drežničke doline, koju ugrožava požar sa planine Čvrsnice koji se nekontrolisano širi.

“Ugroženo je naseljeno mjesto Striževo, dio Gornje Drežnice. U dogovoru sa direktorom Solakom te predstavnicima Mjesne zajednice uspostavit ćemo dežurstvo na ovom lokalitetu jer je vatra sada na nekoliko stotina metara od kuća. Ovdje je značajan doprinos i gospodina Ede Mušića na zaustavljanju požara. Požari na Čvrsnici šire se osim prema Drežnici na jugu i prema vojnom objektu na Pločnom te se drugi krak spušta prema lokalitetu Dive Grabovice”, kazao je za Klix.ba Sabahudin Spahović, uposlenik Federalne uprave civilne zaštite, raspoređen na taj lokalitet.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*