VM BiH: BiH pristupa ugovoru o Transportnoj zajednici

BiH prihvata priključenje naše zemlje “Transportnoj zajednici”, odlučili su danas, prihvatajući kompromisno rješenje, ministri Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kompromisnim rješenjem onemogućeno je rotiranje minstra sa nivoa države sa entitetskim ministrima, što znači da će u svim kontaktima izvan BiH zemlju predstavljati državni ministar komunikacija i saobraćaja.

Svi unutrašnji dogovori moraju biti postignuti uz saglasnost sa entitetskim resornim ministrima, propisano je kompromisnim rješenjem.

“To će nam omogućiti unapređenje transportne infrastrukture, a predstavljanje BiH nije pitanje dogovora, nego postoje ustavne nadležnosti i odredbe Ugovora koje preciziraju kako se BiH predstavlja u četiri tijela Transportne zajednice. Postojat će koordinacija da zastupamo naše interese”, izjavio je nakon sjednice Vijeća ministara predsjedavajući Denis Zvizdić novinarima u Sarajevu.

Šarović: Bilo različitih mišljenja, ali ….

Ministar trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je rekao da je bilo različitih mišljenja o provođenju odluke o Transportnoj zajednici.

“Raspravljano je i o zaključcima koji bi pratili ovaj dokument, a jedan od njih odnosio se i na stavove iz Republike Srpske. Predstavnici iz RS-a podržali su te zaključke, ali oni nisu dobili dovoljnu većinu. Na kraju je donesen kompromisni zaključak koji govori o koordinaciji i zauzimanju stavova u okviru Transportne zajednice, što je bilo suštinsko insistiranje Republike Srpske”, rekao je Šarović.
Prema njegovim riječima, zaključak glasi: “Koordinaciju po pitanju učešća BiH u okviru Transportne zajednice, zauzimanje stavova i predstavljanje, dogovoriće nadležna ministarstva Vijeća ministara, Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa ustavnim nadležnostima i odredbama koje proizilaze iz Ugovora o Transportnoj zajednici”.

Ovaj ugovor upućen je u dalju proceduru Predsjedništvu BiH i na kraju će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Nakon današnje odluke trebalo bi da uskoro budu odblokirana sredstva od 90 miliona KM za četiri odobrena projekta našoj zemlji koja su sada privremeno suspendirana. Radi se o grant sredstvima Evropske investicijske banke za tri dionice koridora V-C.

Odluke o ombudsmanu, napadima na novinare …..
Danas je Vijeće ministara, rekao je predsjedavajući Zvizdić, utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o ombudsmenu za ljudska prava.

“Cilj nam je da ojačamo ovu instituciju, ostvarimo kvalitetan dijalog sa nevladinim sektorom i akademskom zajednicom. Donijeli smo i Odluku o dopunama odluke o vizama, koja će pomoći u razvoju turizma, privrede. Proširena je grupa zemalja s kojima BiH ima vizni režim”, kazao je Zvizdić.

Vijeće ministara osudilo je danas svaki oblik prijetnji i napada na novinare, a Denis Zvizdić je kazao da je spreman da usmjeri borbu protiv govora mržnje u vezi sa platformom Vijeća Evrope o zaštiti i sigurnosti novinara.

Dodao je da će brzo u proceduru izmjene i dopune zakona koji se odnose na govor mržnje.

Rekao je i da će 2.1 miliona KM biti usmjereno za pitanja zapošljavanja romske populacije u BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*