Zvizdić- Zaev: Dogovoreno jačanje ekonomske saradnje BiH i Makedonije

Zvanična posjeta Vijeća ministara BiH Vladi Republike Makedonije do kraja ove godine i  potpisivanje niza regionalnih sporazuma,  dogovoreni su tokom susreta predsjedavajućeg  Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića  s premijerom Republike Makedonije Zoranom Zaevom.

Denis Zvizdić razgovarao je  u Skoplju s   Zoranom Zaevom o regionalnoj saradnji, cestovnom povezivanju, kao i o uspostavi aviolinije između Sarajeva i Skoplja.

Zvizdić se zahvalio Zaevu na pozivu za učešće na Samitu lidera i čestitao mu na pobjedi partije SDSM na lokalnim izborima i rekao da je to rezultat istrajnosti na izgradnji mira i jačanja ekonomskog integrisanja zapadnog Balkana.

“Povjerenje građana iskazano na izborima za vašu viziju o jednom društvu za sve i o integrativnoj politici koju vodite jaka je poruka za Makedoniju, ali i za Balkan. To povjerenje je plod vašeg dosljednog zalaganja i uvjerenja da je moguće da se živi zajedno. To je veliki iskorak za Makedoniju i cijeli region. BiH isto tako vidi budućnost u ovakvim politikama koje vode ka evroatlanskim perspektivama”, rekao je Zvizdić.
Zvizdić i Zaev razgovarali su i o realiziranju zvanične posjete Vijeća ministara BiH Vladi Republike Makedonije do kraja ove godine i dogovorili da se tom prilikom potpiše niz sporazuma koji su u interesu građana dviju zemalja, s ciljem  jačanja ekonomske saradnje između BiH i Makedonije.

Konstatovali  su  da su ekonomska integracija zemalja regiona i zajednički nastupi veoma važni, jer predstavljaju region kao veće tržište, saopšteno je iz makedonske Vlade.

Tokom susreta bilo je riječi o ukidanju carinskih barijera, viza, zajedničkim poljoprivrednim projektima, kao i projektima iz oblasti turizma, kulture i obrazovanja.

Sagovornici su ocijenili da su Makedonija i BiH prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja i sa istom vizijom i ciljem, a to su regionalni razvoj i evroatlanska budućnost.

Zaev i Zvizdić su istakli da Makedonija i BiH, kao dvije multietničke zemlje, mogu da budu dobar primjer za Balkan i EU kako se sa “iskrenim politikama i političkom voljom ide naprijed”.

Sastanku je prisustvovala ambasadorica BiH u Makedoniji Lepa Babić.

Zvizdić u Skoplju sudjeluje na Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope i sudjelovat će s regionalnim premijerama na panelu “Može li se region takmičiti na globalnom igralištu”, saopćeno je iz VMBiH.

Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope jedinstvena je biznis inicijativa koja je pokrenuta 2011. godine radi poslovnih i ekonomskih integracija, te identificiranja ključnih projekata i ideja s ciljem razvoja regiona.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*