Advokat: Pućdemon neće doći na saslušanje

Smijenjeni lider Katalonije Karles Pućdemon (Carles Puigdemont), koji se nalazi u Briselu (Bruxelles), sutra neće doći na sud u Španiji, jer postoji “veliki rizik da bude uhapšen”, saopćio je danas njegov belgijski advokat Pol Bekaert (Paul Bekaert).

“Kako mi je sam Pućdemon rekao, to se neće dogoditi. Želimo da vidimo buduće reakcije Vlade Španije”, rekao je Bekaert, javila je agencija Frans pres.

Advokat je u drugoj izjavi za AP rekao da bi Pućdemon trebalo da bude saslušan u Belgiji.

“On neće ići u Madrid, a ja sam sugerisao da bude ispitan ovdje – u Belgiji. I, to je moguće”, rekao je Bekaert i dodao da postoje odredbe zakona koje bi omogućile takvo saslušanje.

Špansko pravosuđe uputilo je jučer poziv Pućdemonu i grupi od 13 smijenjenih zvaničnika Katalonije da u četvrtak i petak dođu u sud na saslušanje.

Pućdemon i dio članova njegove smijenjene vlade koji su otišli u Brisel, kazali su da namjeravaju ostati u Belgiji kako bi “svijetu objasnili demokratske manjkavosti španske države”.

Frans pres je javio da su se dvojica sinoć vratila u Barselonu.

Jednog od njih, Hoakima Forna (Joaquim Forn), koji je bio zadužen za unutrašnje poslove Katalonije, dočekala je grupa protivnika nezavisnosti te španske oblasti, koja ga je nazvala “izdajicom”.

Pućdemon je rekao da neće pobjeći od pravosudnih organa, ali je dodao da se neće vratiti u Španiju dok mu vlasti ne garantuju pravično suđenje.

Smijenjeni lider Katalonije je također rekao da neće tražiti politički azil u Belgiji.

Katalonski lokalni list “Vangvardija” prenio je sinoć da se Pućdemon vraća u Barselonu sa dvojicom zvaničnika, ali ta informacija nije potvrđena iz drugih izvora.

Pućedmon je smijenjen prošle sedmice nakon što je proglasio nezavisnost Katalonije, dok su centralne vlasti odmah uvele direktnu prinudnu upravu i ukinule autonomiju te oblasti. Španski premijer Marijano Rahoj (Mariano Rajoy) raspisao je vanredne regionalne izbore za 21. decembar.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*