Mattis: SAD neće odustati od diplomatskog rješenja korejske krize

Washington neće odustati od diplomatskih napora da riješi sjevernokorejsku nuklearnu krizu, izjavio je američki ministar odbrane Jim Mattis, dan nakon posljednje raketne probe Pyongyanga.

– Nisam spreman reći da diplomatija ne funkcionira – izjavio je  Mattis u Pentagonu.

– Nastavit ćemo s diplomatskim aktivnostima, nastavit ćemo da radimo kroz Ujedinjene nacije, bit ćemo neumorni u Vijeću sigurnosti UN-a po tom pitanju. Istovremeno, naši će diplomati govoriti s pozicija snage, jer imamo na raspolaganju vojne opcije – kazao je.

Sjeverna Koreja u srijedu je lnsirala raketu Hwasong-15 koja može dostići visinu od 4.475 metara i daljinu od 950 kilometara – što predstavlja značajno povećanje dometa rakete za koju ekspereti tvrde da bi mogla pogoditi američko kopno.

Lansiranje rakete izazvalo je brojne međunarodne osude i ubrzavanje diplomatskih aktivnosti na osudi sjevernokorejskih akcija kojima se krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Američki predsjednik Donalfd Trump u četvrtak navečer je telefonski razgovarao s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae Inom kako bi raspravljali o “narednim koracima” i izvršili “maksimalan pritisak na (sjevernokorejski) režim”.

Trump je također najavio da će SAD poslati “visokorangiranu delegaciju” na zimsku olimpijadu u južnokorejskom Pyeongchangu u februaru naredne godine uprkos sjevernokorejskim akcijama, prenosi dpa.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*