Tuzlanski kanton u narednu godinu ulazi sa usvojenim Budžetom

Na održanoj sjednici Skupština TK usvojila je prijedlog Budžeta TK za 2018. godinu. Za Budžet u iznosu od oko 386 miliona KM rečeno je da je u odnosu na tekuću godinu veći za 26,5 %, te da ima stabilizirajući karakter uz izraženu razvojnu i socijalnu komponentu.

Ministar finansija TK Jakub Suljkanović je u izjavi za FTV rekao:

– Kada je u pitanju prihodovna strana, opet su najizdašniji prihodi po osnovu PDV-a, zatim poreza na dobit i poreza na dohodak, koji čine gotovo 90 posto ukupne strukture prihoda budžeta – kazao je Suljkanović.

Po njegovim riječima, u rashodovnoj strani najdominantniji rashodi su bruto plaće i naknade koje nemaju karakter plaće, i oni čine oko 232 miliona, što je oko 58 posto.

U odnosu na 2017. godinu povećana su novčana namjenska sredstva u oblasti Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice ovog kantona.

U 2018. godini u odnosu na ovu program kapitalnih ulaganja je povećan za pola milona KM.

Predviđeno je i povećanje plaća svim budžetskim korisnicima za 6,5 posto. Iznos sredstava koji je na godišnjem nivou predviđen za ove namjene je oko 11 miliona KM. Povećan je iznos sredstava za socijalno osjetljive kategorije, a Budžet Ministarstva za rad i socijalnu politiku povećan je za oko 1.700.000 KM.

Poslanici Socijaldemokratske partije u Skupštini TK bili su suzdržani prilikom izjašnjavanja o Prijedlogu budžeta TK za 2018. godinu. Opozicija u zakonodavnom tijelu nije u potpunosti zadovoljna Prijedlogom.

Imenovani novi ministri u Vladi TK

Skupština Tuzlanskog kantona razriješila je tri ministra, zbog izmjene Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave TK, a imenovani su i ministri u novoformiranim ministarstvima u Vladi TK.

Na dnevni red sjednice Skupštine TK naknadno je uvršten Prijedlog za razrješenje ministara zbog izmjene Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave TK, te Prijedlog za imenovanje ministara koji će rukovoditi novim ministarstvima.

Ranije je odlučeno da se Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK i Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK spajaju u Ministarstvo privrede TK, dok se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, razdvaja na Ministarstvo obrazovanja TK i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK.

Za ministra privrede TK imenovan je Osman Puškar, koji je ranije obnašao funkciju ministra razvoja i poduzetništva. Puškar je, inače, kadar Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS).

Za ministra za kulturu, sport i mlade TK imenovan je Srđan Mićanović, koji je ranije obnašao funkciju ministra industrije, energetike i rudarstva TK. Mićanović je kadar Stranke demokratske akcije.

Dosadašnji ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Zlatan Muratović, imenovan je za ministra obrazovanja i nauke. Muratović je iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

(FTV/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*