Ruski tankeri krše embargo UN-a i snabdijevaju naftom Sjevernu Koreju

Ruski tankeri su u proteklih nekoliko mjeseci dostavljali gorivo Sjevernoj Koreji u najmanje tri navrata prebacivanjem tereta na moru, izjavila su danas dva višerangirana zapadnoevropska sigurnosna izvora.

Isti izvori podsjećaju da se prodajom nafte ili naftnih proizvoda iz Rusije krše sankcije UN-a uvedene Sjevernoj Koreji.

“Ruski brodovi prebacivali su petrohemijske proizvode na sjevernokorejske tankere u nekoliko navrata ove godine”, rekao je neimenovani izvor.

Drugi izvor, koji je potvrdio postojanje ruske trgovine gorivom sa broda na brod sa Sjevernom Korejom, rekao je da ne postoji dokaz o umiješanosti ruske države u posljednjim transferima.

Oba sigurnosna izvora pozvala su se na pomorske obavještajne podatke i satelitske snimke brodova koji su dolazili iz luka na ruskom Dalekom istoku ali nisu željeli da objave druge podatke, navodeći da su povjerljivi.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova i ruska Carinska služba odbile su da komentiraju navode o ilegalnoj dostavi goriva sjevernokorejskim brodovima.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*