Delegacija EU: Očekujemo brzo usvajanje Stategije ruralnog razvoja u Parlamentu BiH

Uz pozdravljanje usvajanja Strateškog plana ruralnog razvoja BiH od strane Savjeta ministara BiH, iz Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini saopšteno je da očekuju ekspeditivno usvajanje strategije u Parlamentu BiH.

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH pozdravljaju usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine od strane Savjeta ministara BiH, uz podršku entitetskih vlada i Vlade Brčko distrikta.

Ovaj Strateški plan za cijelu zemlju će dodatno povezati sektore bezbjednosti hrane, veterinarstva, fitosanitarne kontrole i ruralnog razvoja, neophodne za sveukupni održivi ekonomski rast Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su “ovo dobre vijesti i za poljoprivrednike i proizvođače koji će imati koristi od dosljednijeg i strateškog pristupa u ovom važnom sektoru”.

“Usvajanjem strategije, Bosna i Hercegovina će napokon biti u mogućnosti da koristi daljnju podršku Evropske unije poljoprivredi i ruralnom razvoju. Nakon što strategiju usvoji i Parlament BiH, otvoriće se vrata za finansijsku podršku u okviru IPA II (2018 -2020) i za daljnju pomoć EU reformskom procesu”, stoji u današnjem saopštenju Delegacije Evropske unije u BiH.

Uz konstataciju da je Evropska unija spremna da nastavi raditi sa svim relevantnim akterima da dodatno podrži poljoprivredu i ruralni sektor, koji su od vitalne važnosti za održivi ekonomski i društveni razvoj Bosne i Hercegovine, iz Delegacije EU u BiH kažu da očekuju brzo usvajanje strategije u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Očekujemo ekspeditivno usvajanje ovog važnog strateškog dokumenta od strane Parlamenta BiH. To će dovesti ne samo do više prihoda za bh. poljoprivrednike, već i prilika za radna mjesta i ulaganja”, poručuje se u saopštenju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*