Dvije akcije službenika UIO na području Tuzlanskog kantona

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Tuzlanskog kantona oduzeli su veću količinu rezanog duhana i tekstila, vrijednosti 105.000 KM.

Na osnovu višemjesečnog operativnog rada, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja – Regionalni centar Tuzla, izvršili su pretres putničkog motornog vozila u vlasništvu osobe inicijala H.M., a sve u skladu sa instrukcijama Tužilaštva BiH i Suda BiH. Uz pomoć specijalističke opreme za pregled vozila, koju je Upravi donirala Ambasada SAD-a putem programa EXBS, pronađeno je 275 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica.

Na osnovu operativnih saznanja, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja – Regionalni centar Tuzla, na putnoj komunikaciji na području ovog regionalnog centra oduzeli su 1.125 komada tekstilnih proizvoda koji su bili stranog porijekla i bez zakonom propisane dokumentacije.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u ove dvije akcije iznosi 105.000 KM. Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom će biti podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti s carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO-a, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*