Francuska formira “Evropske krizne snage”

Francuska Vlada formirat će u junu evropske krizne snage izvan vojske EU, izjavio je izvor francuskog Ministarstva odbrane. Francuski ministar odbrane Florens Parli danas će u Parizu razgovarati o ovom projektu sa njemačkim ministrom odbrane Ursulom fon der Lejen.

Pariz je u vezi sa inicijativom formiranja pomenutih snaga u kontaktu sa desetak zemalja, uključujući Njemačku, Holandiju, Veliku Britaniju i Dansku.

Izvor za Rojters navodi da je cilj formiranja snaga udruživanje zemalja sa vojnim kapacitetom i političkom voljom da sarađuju na planiranju, vršenju zajedničkih analiza kriza koje se pojavljuju i da brzo reagiraju ukoliko se one pojave.

“Snage neće biti u okviru EU i biće dozvoljeno zemljama van EU, kao što je Velika Britanija, da budu dio kriznih snaga”, rekao je na koga se poziva Rojters.

U okviru EU, u principu, postoje taktičke grupe za intervenciju, ali do sada nikada nisu korištene.

Izvor za Rojters navodi da je cilj snaga da preduhitri krize u budućnosti, bilo da su u pitanju oružani sukobi ili humanitarne katastrofe, kao što je to bio slučaj sa olujama koje su prošle godine pogodile ostrva na Karibima, kako bi bile izbjegnute situacije gdje jedna zemlja mora sama da se suoči sa novonastalom situacijom.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*