Svečano otvorenje Gazi Turali-begove džamije

Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Tuzla organiziraju svečano otvorenje Gazi Turali-begove džamije u Tuzli u nedjelju, 14. septembra 2014. Svečanost će početi u 11 i 30 sati.

Očekuje seveliki broj gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i reis-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić, brojni imami i drugi uglednici iz vjerskog i javnog života.

U subotu 13. septembra, nakon akšam namaza, u ovoj džamiji bit će proučen mevlud.

Podsjećamo da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Turali-begovu džamiju prvo 2002. godine stavila na privremenu listu nacionalnih spomenika da bi 2005. godine ovu džamiju, zajedno s haremom i turbetom, proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Turali-begova džamija sagrađena je u period 1548-1572. godine. Izgrađena je u polju te je zbog toga, kasnije, prozvana Poljska džamija. Turali-beg je podigao i niz objekata u Tuzli te ih uvakufio za održavanje džamije. On se iz tog razloga smatra začetnikom razvoja urbane Tuzle.

Zbog slijeganja tla džamija je oštećena a prilikom mjerenja 1990. godine došlo se do podataka da su se zidovi i munara nagnuli, što je značilo da je neophodna njena rekonstrukcija. Nužni konzervatorski radovi, kako bi se sačuvala džamija, urađeni su 1997. god. Početkom 2007. godine počela je njena opsežna restauracija.   Autori projekta su prof. Zlatko Ugljen, dipl. ing. arh. i Husejn Dropić, dipl. ing. arh.

(Medžlis IZ Tuzla/RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*