Preseljenje DNK laboratorije u Hag je zaustavilo identifikacije žrtava

Preseljenje laboratorije za DNK analizu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) iz BiH u Hag skoro je pa potpuno zaustavilo proces identifikacija žrtava koje su ekshumirane u ranijem periodu, izjavila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.
Međunarodna komisija za nestala lica krajem prošle godine prenijela je iz BiH u Holandiju mnoge od svojih ključnih funkcija, uključujući i DNK laboratoriju.

– Posljednji DNK nalaz u Institut stigao je krajem novembra prošle godine i od tada mi nemamo niti jedan DNK nalaz. Razlog tome je preseljenje laboratorije za DNK analizu Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) iz Sarajeva u Hag. U narednom periodu očekujemo prve DNK nalaze, posebno DNK nalaze iz masovnih grobnica koje su otkrivene, a riječ je o Miljevini na području Foče, Korićanskim stijenama, zatim tri masovne grobnice na području Vlasenice – pojasnila je Čengić.

Kako je kazala, DNK nalazi već šest mjeseci ne stižu u Sarajevo. Razlog tome je, kako su prema riječima Čengić naveli iz ICMP-a, preseljenje laboratorije.

– Kako je nama rečeno iz Međunarodne komisije za nestale osobe, uskoro bi trebali početi stizati prvi DNK nalazi. Koštani uzorci su uzeti, poslati i mi u narednim periodu očekujemo prve DNK nalaze. Ovo je trenutno skoro pa potpuno zaustavilo proces identifikacija žrtava koje su ekshumirane u ranijem periodu. Svakako da će se odraziti i na broj onih koji će biti ukopani na zajedničkim dženazama ove godine – istakla je Čengić.

To je, naglasila je, posmatrano kratkoročno jer dugoročno bi trebalo, na isti način kao što je i do sada rađeno, da se radi i u laboratoriji u Hagu.

– U ovom trenutku je teško reći da li će žrtve s Korićanskih stijena biti identificirane do zajedničke dženaze 20. jula u Prijedoru. U ovom trenutku bi bilo vrlo teško i nezahvalno obećati porodicama bilo šta jer mi nismo sigurni kada će nama stići prvi DNK nalazi. Porodice svakodnevno zovu i interesiraju se kada će doći DNK nalazi, posebno sa Korićanskih stijena jer su porodice očekivale da će identificirati i ukopati posmrtne ostatke svojih najmilijih 20. jula na zajedničkoj dženazi u Prijedoru – izjavila je Čengić.

Prema njenim riječima, prve nalaze su očekivali u martu.

Ukazala je i na još jedan problem s kojim se suočavaju, a to je nedostatak tačnih i pouzdanih informacija o potencijalnim pojedinačnim i masovnim grobnicama.

– To je sigurno problem s kojim ćemo se suočavati i u narednom periodu jer mi duži vremenski period ulazimo u fazu kada je najteže doći do informacija o posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata – pojasnila je Čengić.

Podsjetila je da su tokom aprila izlazili na više lokacija, tragali za masovnim grobnicama, međutim, nijedna informacija se nije pokazala tačnom.

– U narednom periodu pretražit ćemo još nekoliko lokaliteta na području Zvornika i Srebrenice i vidjet ćemo da li će se ove informacije pokazati tačnim – dodala je Čengić.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*