Danas četvrta inauguracija Vladimira Putina

Sadašnji predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je na predsjedničkim izborima u martu dobio 76 posto glasova, danas će biti inauguriran četvrti put.

Inauguracija će se ove godine odvijati nešto drugačije nego prethodna 2012. godine, kako bi se izbjegli neki negativni momenti koji su je pratili.

Putin ovog puta neće proći u povorci blokiranim i potpuno praznim ulicama po centru Moskve, kada je, prema objašnjenju portparola Kremlja Dmitrija Peskova, simbolično napustio Vladu i mjesto premijera i preselio se u Kremlj.

Ove godine Putin će samo proći put od radnog kabineta u Kremlju i doći do Velikog Kremljovskog dvorca i, prema tradiciji, proći Georgijevsku i Andrejevsku salu, gdje će položiti zakletvu i primiti predsjednička odličja.

Ove godine, takođe, neće biti održan svečani prijem u čast stupanja na dužnost novog predsjednika, kao što je to prethodno bio slučaj. Iz Kremlja je rečeno da će svečani prijem biti održan na Dan pobjede, 9. maja, i da će “on biti dovoljan”.

Ruski mediji navode da će ceremoniji prisustvovati oko 5.000 zvanica i da će, osim poslanika i činovnika, prisutni biti i kulturni i javni radnici, poglavari svih konfesija u Rusiji, volonteri koji su učestvovali u kampanji.

Za sada nije saopšteno ko će od zvanica iz inostranstva prisustvovati ceremoniji.

Nakon inauguracije, Vlada automatski podnosi ostavku, a Putin ukazom imenuje mandatara za sastav nove.

Najavljeno je da će se o kandidaturi već narednog dana izjasniti donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma.

Putin je postao premijer Rusije 9. avgusta 1999. godine i od tada je u tri navrata bio predsjednik i u jednom mandatu premijer.

Ovoj inauguraciji prethodili su protesti održani protiv Putina prije dva dana u Moskvi i drugim gradovima Rusije, na poziv opozicionara Alekseja Navaljnog pod parolom “On nam nije car”, kada je privedeno oko 1.600 osoba

Navaljni je ubrzo nakon privođenja pušten na slobodu, ali se tereti za nezakonito organizovanje demonstracija i suprostavljanje policiji.

Navaljni, kojem je zakazano suđenje za 11. maj, nakon oslobadjanja je na svom tviteru napisao “Izgleda da je došla naredba da se do inauguracije ne hapsi”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*