Mirno u izbjegličkom centru u Salakovcu, saslušan komesar policije HNK

Nakon jučerašnjeg kašnjenja u dolasku migranata, u Izbjegličkom centru u Salakovcu danas je mirno. Svi migranti su popisani, smješteni, dobili su hranu i piće, a ukazana im je ljekarska pomoć. Migrante se danas moglo vidjeti i izvan izbjegličkog centra, jer imaju pravo izlaska i kretanja do 22.00 sata.

U neformalnom razgovoru migranti kažu da je smještaj dobar, ali se žale na hranu, nedostatak odjeće i higijenskih potrepština, javila je dopisnica BHRT-a.

Komesar policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Ilija Lasić saslušan je sinoć u Mostaru u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, zbog toga što je kantonalna policija tokom dana zaustavila migrante koji su bili upućeni u kamp u Salakovcu.

Lasić je saslušan u svojstvu svjedoka, a po naredbi tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Merise Nurkić.

Podsjećamo, pripadnici Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer su zaustavili konvoj od pet autobusa sa oko 270 migranata, koji su krenuli iz Sarajeva u Izbjeglički centar u Salakovcu.

Migranti su zaustavljeni na Ivan-sedlu. Poslije višesatnog čekanja, oni su propušteni prema Mostaru.

Iako su migranti stigli i raspoređeni u izbjegličkom centru u Salakovcu, čitav ovaj slučaj, dobio je i političke obrise.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da pojedini političari ovu migrantsku krizu žele da stave u kontekst političke kampanje.

On tvrdi da se pojedinci na jedan način iživljavaju nad ovim ljudima, među kojima ima i ranjivih kategorija, koji, iako su ilegalni migranti, zaslužuju korektan način postupanja, u skladu sa svim međunarodnim konvencijama.

“Držimo pod kontrolom i poduzeli smo niz konkretnih poteza da se zaustave nezakonite migracije preko Bosne i Hercegovine, iako to neki ne žele. Povučen je niz poteza, između ostalog i zaštite granice. Prema onima koji su već ušli u Bosnu i Hercegovinu, imamo obavezu da se ponašamo humano, u smilsu smještaja, istrane, higijene i zdravstvene zaštite”, rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini u našu zemlju ušlo je oko 4.000 migranata, od kojih većina nema adekvatne lične dokumente.

Centar u Salakovcu u osam objekata ima kapacitet oko 290 mjesta. Tu već boravi četrdesetak izbjeglica, pretežno s Kosova, a zbog jučerašnjeg dolaska 270 migranata podignuti su šatori da bi svi bili smješteni.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*