Drugi čovjek Sjeverne Koreje otputovao u SAD

Jedan od najuticajnijih zvaničnika Sjeverne Koreje Kim Yong-Chol otputovao je u radnu posjetu u Washington, a sastat će se s američkim državnim sekretarom Mikeo Pompeom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kim Yong-chol službeno obnaša dužnost zamjenika šefa Centralnog komiteta vladajuće sjevernokorejske Radničke partije, a neslužbeno slovi za desnu ruku sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Analitičari smatraju da dolazak bivšeg špijuna i sive eminencije iz Pjongjanga na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) jasno pokazuju da pregovori o planiranom samitu između sjevernokorejskog lidera Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa idu u dobrom pravcu.

Kim Yong-chol bi trebao obaviti finalne konsultacije uoči historijskog samita koji je prvobitno najavljen za 12. juni u Singapuru, a zatim je Trump odustao od sastanka, da bi prije tri dana prvobitni plan ponovo bio revitaliziran.

Američka delegacija je proteklih dana boravila u posjeti Sjevernoj Koreji, a pregovori o samitu su vođeni u demilitariziranoj zoni Punmunjom.

Danas će u Singaputu također biti održan sastanak delegacija iz Washingtona i Pjongjanga na kojem će se razgovarati o sigurnosnim aspektima planiranog samita.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*