Sutra obilježavanje 22.godišnjice zatvaranja logora Sušica u Vlasenici

Pješačkim pohodom od MZ Turalići u Kladnju do nekadašnjeg logora Sušica u Vlasenici sutra će biti obilježena 22. godišnjica zatvaranja logora Sušica u Vlasenici.

Organizatori obilježavanja 22. godišnjice zatvaranja logora Sušica u Vlasenici su Savez logoraša u BiH, Medžlis Islamske zajednice Vlasenica i Preporod Vlasenica.

Polazak kolone učesnika Marša zakazan je za 07.00 sati. U poslijepodnevnim satima u vlaseničkoj džamiji Hajrija, biće proučen tevhid, nakon čega će kolona porodica nestalih i nekadašnjih logoraša krenuti prema logoru Sušica gdje će se oko 15.00 sati sastati s kolonom učesnika Marša. U 15.00 sati u prostoru nekadašnjeg logora biće održan historijski sat u kome će učešće uzeti članovi Saveza logoraša u BiH, preživjeli logoraši iz Vlasenice i gosti. Od 16.00 sati učesnici će mirnom šetnjom ulicama Vlasenice proći do Šehidskog mezarja Rakita, gdje će biti proučena dova i odata počast svim nevino ubijenim Vlaseničanima.

Trasa pohoda od Kladanja do Vlasenice prolazi pored nekoliko masovnih i sekundarnih grobnica, kao što su Ogradice i Debelo Brdo.

Autobus za učesnike pohoda “Marš povratka putem spasa” polazi sutra u 05.30 sati u subotu ispred hotela Tuzla. Za učesnike iz Živinica polazak je u 05.50 sati s raskrsnice kod OMEGE. Autobus za prijavljene učesnike iz Kladnja polazi s raskrsnice Vitalj u 06.30 sati, najavili su organizatori.

Kroz logor Sušica u 1992. godini, prošlo je više od 8.000 Bošnjaka Vlasenice i Podrinja. Logor Sušica je  od maja do kraja septembra 1992. godine bio regionalni logor za Bošnjake sjeveroistočne Bosne. Kroz logorske torture Sušice su prošli Bošnjaci iz Rogatice, Sokolca, Han Pijeska, Žepe, Vlasenice, Milića, Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Šekovića i Kalesije. U logoru je ubijeno više od 1.600 osoba, dok su mnogi doživjeli najgora maltretiranja, silovanja, iživljavanja i deportacije u ostale logore za nesrpski narod, najprije u Batković, a nerijetko su Bošnjaci izvođeni na ratne linije kao živi štit.

Do sada su samo tri osobe osuđene za zločine počinjene u logoru Sušica. Haški tribunal je 2005. godine osudio Dragana Nikolića Jenkija, bivšeg upravnika Sušice, na 20 godina zatvora, dok je Sud BiH osudio Predraga Bastaha i Gorana Viškovića na ukupno 40 godina zatvora za zločine počinjene u Vlasenici i Sušici.

U presudi izrečenoj Nikoliću, Haški tribunal je ustanovio da su, nakon granatiranja okolnih sela i izazivanja smrti brojnih civila, srpske snage zauzele Vlasenicu 21. aprila 1992. godine: “Kao rezultat toga, mnogi Bošnjaci su izbjegli sa ovog područja. Oni koji su ostali, deportirani su ili uhapšeni. U junu 1992. godine, srpske snage su podigle zatvorenički logor Sušica. Žene i djeca su uglavnom ostajali u logoru prije nego što su prisilno preseljeni na obližnje bošnjačke teritorije.” “Tokom njihovog boravka tamo, žene su silovane. Između kraja maja i septembra 1992. godine, u logoru Sušica je u zarobljeništvu držano najmanje 8.000 civila. Mnogi muškarci su ubijeni, uključujući i 140 zatvorenika koji su ubijeni u septembru 1992. godine”, stoji u presudi.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*