Dani Hasana Kaimije – prof. Muharemu ef. Hasanbegoviću Povelja za životno djelo

Šesnaesta kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije održava se u Zvorniku od 8. juna do 24. juna ove godine. Organizatori manifestacije su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

Povelja Hasan Kaimija za životno djelo, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije Dani Hasana Kaimije 2018, bit će dodijeljena prof. Muharemu-ef. Hasanbegoviću. Ovu informaciju je, u utorak 5. juna, na press konferenciji održanoj u Tuzli, saopštio predsjednik Organizacionog odbora Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

„Manifestacija Dani Hasana Kaimije ima svoju posebnu vrijednost i stoga što je riječ o najvažnijoj vjersko-kulturnoj manifestaciji u Islamskoj zajednici i domovini Bosni i Hercegovini, a koja se odvija među Bošnjacima u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Ova manifestacija je skoro u cijelosti vezana za Podrinje, za gradove i sela Podrinja, čiji je centar u Zvorniku. Zvornik je bio naš povijesni simbol na istoku domovine. On je to i danas i ostat će tako u svijesti Bošnjaka. Zahvalni smo Allahu, dž.š., što je i ovaj grad imao svoje velikane, a jedna od njih je pobožni čovjek, književnik, pjesnik i sufija Hasan Kaimija. Imamo dug prema onima koji su za vrijednosti našeg naroda i zemlje učinili mnogo. Mi taj dug i na ovaj način realiziramo. Zahvalni smo svima koji doprinose da se manifestacija Dani Hasana Kaimije iz godine u godinu sve kvalitetnije organizira što privlači pažnju sve većeg broja ljudi. Posebno nam je to značajno za Zvorničane i Podrinjce, ali sretni smo da svoju pažnju prema ovoj manifestaciji iskazuju i mnogi drugi, iz Tuzle, regiona i cijele domovine Bosne i Hercegovine.

Zadovoljstvo mi je obznaniti da je Organizacioni odbor ove manifestacije donio odluku da se prestižna Povelja Hasan Kaimija za životno djelo u  2018. godini dodijeli prof. Muharem-ef. Hasanbegoviću. Muharem-ef. je uzor u predanosti ideji islama i misiji Islamske zajednice,“ kazao je muftija Fazlović.

Dr. Sead-ef. Seljubac, potpredsjednik Organizacionog odbora, govoreći o biografiji ovogodišnjeg dobitnika Povelje, je istakao da je prof. Muharem-ef. Hasanbegović obavljao brojne dužnosti u Islamskoj zajednici. Bio je dugo vremena imam, a od decembra 1994. do 2012. godine bio je na dužnosti šefa kabineta Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Hasanbegović ima i veliki ugled među imamima pa je u tri mandata biran za predsjednika Udruženja Ilmijje. U toku Agresije na Bosnu i Hercegovinu teško je ranjen 1992. godine. Komunistički režim ga, zbog zapaženog djelovanja u svojstvu imam i glavnog imama u Goraždu, hapsi i zatvara, što je bila prva presuda tokom suđenja Mladim muslimanima. Bio je, i još je, uključen u rad mnogih muslimanskih kulturnih, dobrotvornih i drugih društava u Bosni i Hercegovini.

Sadržaji ovogodišnje manifestacije Dani Hasana Kaimije većim dijelom će biti realizirani u mjesecu ramazanu, što daje posebnu draž ukupnoj atmosferi. O programu manifestacije govorio je Mustafa-ef. Muharemović, potpredsjednik Organizacionog odbora, koji je istakao da je manifestacija počela posjetom književnika školama u Podrinju.

Svečano otvaranje manifestacije Dani Hasana Kaimije i dodjela Povelje Hasan Kaimija za 2018. godinu, će se održati u petak, 8. juna u sali Doma omladine u Zvorniku. Manifestaciju će otvoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Ove godine se dodjeljuje i nagrada Hasan Kaimija za najbolje objavljeno djelo iz oblasti književnosti. Na konkurs je prijavljeno 21 djelo od kojih je pet, prema izboru Komisije, ušlo u uži krug. To su djela: Čovjek koji piše priče (Sead Husić), Imendan svete Katarine Ricci (Nada Đerak), Kad sam bio hodža (Damir Ovčina), Protokol posrnulih (Faik Kadrić) i Treće lice jednine (Nedžad Maksumić). Nagrada će biti dodijeljena na pjesničkoj večeri 22. juna 2018. godine na Zvorničkoj tvrđavi.

(RTV7)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*