Beograd: Služen pomen žrtvama Oluje u crkvi Svetog Marka

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je, u organizaciji Udruženja nestalih i poginulih lica “Suza”, služen pomen povodom obilježavanja 23 godine od stradanja krajiških Srba u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”.

Pomenu su prisustvovali prognani Srbi iz Hrvatske, predstavnici izbjegličkih udruženja, komesar za izbjeglice Srbije Vladimir Cucić, kao i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijapsoru i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Udruženje “Suza” ja ranije saopštilo da se poslije 23 godine u Hrvatskoj slavi “pobjeda” povodom protjerivanja više od 250.000 Krajišnika sa ognjišta gdje su vijekovima živjeli, dok Srbi tuguju zbog ubijenih civila i vojnika, a još niko nije optužen za počinjene zločine.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”  1.856 Srba  je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Komesarijat ističe da je povratak Srba u Krajinu sporadičan, a hrvatska država čini sve da se on nikad u značajnijem broju ni ne desi, stvarajući atmosferu koja vraća region u devedesete godine prošlog vijeka.

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*