Počinje suđenje Radomiru Šušnjaru, optuženom za “živu lomaču”

Suđenje Radomiru Šušnjaru, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za učešće u ubistvima 57 Bošnjaka na području Višegrada, počinje danas, u Sudu Bosne i Hercegovine.

Suđenje je trebalo početi 16. augusta, ali je odgođeno zbog bolesti jednog člana sudskog Vijeća.

Šušnjar je optužen da je učestvovao u ratnom zločinu, kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti. Optužnica ga tereti da je, s ostalim pripadnicima Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija, učestvovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Kuća je potom zapaljena, a optuženi Šušnjar i drugi pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija su pucali na kuću iz vatrenog oružja, kako bi spriječili civile da pobjegnu.

Među civilima koji su zatočeni, a potom živi zapaljeni, bilo je žena i djece. Samo nekoliko osoba je uspjelo pobjeći i spasiti se, a posmrtni ostaci ubijenih do danas nisu pronađeni.

Ovaj događaj poznat je kao „živa lomača“.

Radomir Šušnjar je 24. juna ove godine izručen iz Francuske, a optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godine.

Šušnjaru je dodijeljen novi branilac po službenoj dužnosti, advokat Dejan Bogdanović iz Bijeljine, kome nisu poznati razlozi zbog kojih je početak suđenja odgođen.

“Meni je na dva dana ranije stigla obavijest od sutkinje Enide Hadžiomerović koja je predsjednica Vijeća, u kojoj je rečeno da se ročište odgađa, a da ću o novom biti naknadno obaviješten”, rekao je Bogdanović.

Advokat Slaviša Prodanović, prethodni branilac Šušnjara, u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) izjavio je da je zbog loše komunikacije sa optuženim i njegovom porodicom, otkazao saradnju.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*