U Sarajevu regionalna konferencija ‘Sigurne škole za sigurno djetinjstvo’

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i međunarodna organizacija World Vision BiH organizirat će 30. augusta ove godine u Sarajevu regionalnu konferenciju u oblasti smanjenja rizika od katastrofa pod nazivom “Sigurne škole za sigurno djetinjstvo”.
Cilj konferencije, koja je posvećena uspostavljanju i jačanju sigurnog školskog okruženja u odnosu na rizike od prirodnih ili drugih katastrofa, je razmjena iskustava i dobrih praksi obrazovnog sektora i civilne zaštite u vezi sigurnosti djece u školama u BiH i regionu u slučaju prirodnih ili drugih katastrofa.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici nadležnih institucija za obrazovanje i struktura zaštite i spašavanja u BiH, predstavnici ambasada Švicarske, Savezne Republike Njemačke, Republike Austrije, međunarodnih i humanitarnih organizacija, općina i škola, kao i predstavnici službi zaštite i spašavanja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Bit će prezentirani rezultati rada i aktivnosti u oblasti smanjenja rizika od katastrofa sa posebnim akcentom na ulogu i mjesto škole u sistemu ranog upozoravanja i stvaranja sigurnog okruženja.

Bit će predstavljena i zbirka alata za uspostavljanje sigurnih škola, kao i metodologija za izradu planova zaštite i spašavanja i minimalni standardi za otpornost odgojno-obrazovnih ustanova u BiH.

Predstavnici država iz regije će kroz panel diskusiju će prezentirati svoja iskustva u pogledu uloge lokalne zajednice, škole, struktura zaštite i spašavanja te njihove međusobne saradnje.

Posebno je važno razumijevanje rizika od katastrofa u kontekstu SENDAI okvira za djelovanje za period 2015-2030.godine, te realiziranje jednog od prioriteta “Izgradnja na bolje” koji se, u ovom slučaju, odnosi na sigurnost škola.

Kako je iz Ministarstva sigurnosti BiH najavljeno, nakon završene konferencije, bit će definirani zaključci sa utvrđenim prijedlozima i smjernicama za buduće djelovanje.

Konferencija se realizuje u sklopu projekta “Škole skrojene za sigurno djetinjstvo” koji provodi World Vision Bosne i Hercegovine, a finansiraju Aktion Deutschland Hilft i World Vision Njemačke, a proizašla je iz dugogodišnje uspješne saradnje Ministarstva sigurnosti BiH i organizacije World Vision koji su na osnovu potpisanog Memoranduma o međusobnoj saradnji u oblasti zaštite i spašavanja realizirali značajan broj aktivnosti.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*