Pomoć za 205 poplavljenih domaćinstava u BiH

U okviru Programa za oporavak od poplava, koje su Bosnu i Hercegovinu pogodile 2014. godine, biće osigurano stambeno zbrinjavanje 2.800 osoba, a pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja dobiće 205 domaćinstava iz 35 opština i gradova u BiH.

Kao dio podrške područjima pogođenim poplavama, završen je izbor korisnika za ekonomsko osnaživanje, a kroz taj program, koji finansira Evropska unija, socijalno i ekonomski najugroženije porodice će dobiti priliku da, u skladu sa kapacitetima i potrebama, osiguraju održive i stabilne izvore prihoda.

Odabir korisnika Programa vršen je putem Javnog poziva koji je bio otvoren od 9. oktobra do 9. novembra 2017. godine.

Nakon objave finalnih lista korisnika stambene komponente Programa, sprovedena je analiza uslova života i potreba domaćinstava kako bi se odabrale porodice koje ispunjavaju uslove za podršku u vidu ekonomskog osnaživanja.

Liste korisnika mogu se naći na web stranici UNDP BiH, kao i na oglasnim pločama opština i gradova koji učestvuju u Programu.

Program za oporavak od poplava – stambenog zbrinjavanja pruža podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno i ekonomski ugroženih osoba, čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine.

Ovaj Program, vrijedan 15 miliona evra, Evropska unija finansira sa iznosom od 12,5 miliona evra, u saradnji sa vladama Federacije BiH i Republike Srpske, partnerskim opštinama i gradovima i UNDP u BiH.

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), “Arbeiter-Samariter-Bund” (ASB), “Hilfswerk International Austria” (HWA) i partnerskim opštinama i gradovima, saopštili su iz UNDP-a.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*