Trump: Sastanak sa kineskim predsjednikom bio je izvanredan

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je izjavio da su Washington i Peking napravili veliki korak naprijed nakon što su tokom vikenda postigli dogovor da neće uvoditi nove carine nakon nekoliko mjeseci rastućih tenzija između dviju zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u subotu na marginama samita G20 u Buenos Airesu dogovorili su da neće izazivati nove napetosti u trgovinskom ratu.

“Moj sastanak s kineskim predsjednikom Xijem u Argentini bio je izvanredan. Odnosi s Kinom su veliki korak naprijed! Dogodit će se vrlo dobre stvari”, napisao je Trump na Twitteru.

Dodao je da će dogovor koji su postigli biti od velike koristi i za Peking.

“Mi se bavimo velikim poslovima, ali i Kina također ima mnoga toga da dobije ako i kada se dogovor realizuje”, napisao je američki predsjednik.

Kina je pristala smanjiti carine ispod dosadašnjih 40 posto na automobile proizvedene u SAD-u i kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda, što će odmah stupiti na snagu, a SAD će u periodu od 90 dana odustati od najavljenog podizanja carina.

Ipak, Bijela kuća je saopćila da će postojeće carine od 10 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih proizvoda, biti podignute na 25 posto, ukoliko se dogovor ne postigne unutar 90 dana.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*