Gradsko vijeće Tuzle razmatralo, između ostalog, problematiku aerozagađenja

Završena je sjednica Gradskog vijeća Tuzle. U drugom dijelu sjednice usvojen je Budžet i Odluka o izvršenju budžeta grada Tuzle za 2019. godinu. Usvojen je i Nacrt programa rada Gradskog vijeća za narednu godinu. Također je usvojena odluka o načinu dodjeljivanja javnih priznanja u 2019-oj godini, kao i Odluka o stavljanju van snage Odluke o naknadi za korištenje gradskog i ostalog građevinskog zemljišta.

Bez rasprave je usvojena Odluka o izmjeni Odluke o komunalnim djelatnostima.

Bez rasprave je usvojen i Nacrt odluke o izmjeni i dopuni Odluke o nazivima ulica, trgova, mostova i parkova na području grada. Nacrt je upućen u javnu raspravu od 30 dana.

Vijećnici su donijeli rješenje o razrješenju predsjednice Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Gradske apoteke Tuzla, uz preporuku da se ubrza imenovanje novog predsjednika.

Razmatrano je nekoliko imovinsko pravnih akata, koje su vijećnici usvojili bez rasprave. Radi se o dopuni Odluke o uslovima i načinu pribavljanja i raspolaganja nekretninama u vlasništvu grada, te Rješenje o utvrđivanju, uz naknadu, prava vlasništva na gradskom građevinskom zemljištu na katastarkoj Općini Tuzla II.

Razmatrana je Odluka o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju javnog oglasa, postupku i utvrđivanju uslova i kriterija za imenovanje gradskog pravobranioca i poništavanju Javnog oglasa za imenovanje gradskog pravobranioca, kao i rješenje o imenovanju vršioca dužnosti gradskog pravobranioca u gradskom pravobranilaštvu.

Na dnevnom redu je bila i značajna Informacija o problematici aerozagađenja na području grada. Gradsko vijeće je primilo k znanju ovu informaciju. Vijećnici su podsjetili da se što prije treba krenuti s realizacijom rješenja problema individualnih ložišta. Zadovoljni su što se u Budžetu za narednu godinu našlo više sredstava za toplifikaciju i projekte energetske efikasnosti. Još jednom su podsjetili na povećanje broja ekoloških inspektora. Tokom rasprave predloženo je podnošenja inicijative ka federalnom ministarstvu i JP Ceste Federacije, za realizaciju projekta izgradnje južne magistrale, kako bi se smanjio protok vozila kroz grad i na taj način smanjilo aerozagađenje. Zaključak je da se insistira na realizaciji do sada predloženih mjera za smanjenje aerozagađenja sa ove, kao i sa prethodnih sjednica.

Vijećnici su razmatrali Izvještaj o radu komisije za odobravanje jednokratne pomoći pripadnicima branilačke populacije u 2018., te Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o kriterijima i postupku za odobravanje jednokratne pomoći pripadnicima branilačke populacije. Donesen je zaključak da se od Vlade TK traži da zbog teške ekonomske situacjje koja ugrožava boračku populaciju, u Budžetu za 2019. povećaju sredstva za jednokratnu novčanu pomoć ugroženih boraca, uz pojednostavljenje procedura.

Vijećnici su razmatrali Prijedlog za izradu programa rada Skupštine TK za 2019. te Izvještaj komisije za imenovanje.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*