U Tuzli počinje “Vezeni most”

Međunarodni dječji festival „VEZENI MOST 2014“ , koji je u maju odgođen zbog elementarnih nepogoda širokih razmjera u BiH i regionu   održat će se u Tuzli od 29. do 31. oktobra.

Program festivala je iz finansijskih razloga, nešto skraćen, ali će, ipak, zadržati osnovni karatker po kome se razlikuje i prepoznaje među festivalima za djecu u regionu.

Festival će biti otvoren u srijedu, 29. oktobra u Galeriji „Ismet Mujezinović“ u Tuzli, kada će biti izvedena i himna festivala – pjesma Nasihe Kapidžić Hadžić, koju je komponovao i pjeva, zajedno sa horom Osnovne škole „Sjenjak“, zenički kantautor Haris Abdagić. Nakon toga, u istom prostoru bit će otvorena retrospektivna izložba ilustracija gosta ilustratora Dobrosava Boba Živkovića, umjetnika svjetskog glasa, jednog od trenutno najtraženijih ilustratora u svijetu.

Istog dana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ u Tuzli predviđen je i program pod nazivom Tiha rijeka djetinjstva, koji izvode učenici osnovnih škola Centar i Husino i srednje Medicinske škole iz Tuzle. Program je posvećen književniku Aliji H. Dubočaninu, ovogodišnjem dobitniku nagrade Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječje literature u Bosni i Hercegovini. Program sa učenicima pripremila je i režirala profesorica Azra Softić, a o laureatu će govoriti književnici Dinko Delić i Šimo Ešić. U Domu mladih će, istog dana biti izveden umjetnički program posvećen mladim talentima na kome će biti uručene nagrade za najbolje literarne radove osnovaca iz regiona. Tema ovogodišnjeg literarnog natječaja bila je „Šta priroda od nas traži – pitaj, pa nam kaži“.

Drugog festivalskog dana predviđena je umjetnička radionica koju će sa likovim talentima održati gost ilustrator Dobrosav Bob Živković, niz umjetničkih radionica pod nazivom Kreativni maraton, brojni susreti pisaca sa čitaocima biblioteka u Tulanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, te koncert Harisa Alijagića Raspjevani knjigometar. Održat će se i tradicionalna šetnja maski i kostima Uzavrele ulice, gdje će se izabrati i nagraditi najbolje maske i kostimi inspirisane likovima iz dječje literature.

Završna svečanost, na kojoj će se izabrati najbolja dječja knjiga objavljena prošle, 2013. godine u regionu (BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija) i uručiti glavna festivalska nagrada Mali princ održat će se u Teatru Kabare u Tuzli.

Interesovanje škola i djece za festivalska događanja i ove godine je izvanredno, pa očekujemo da će, pored nekoliko hiljada djece koja su uzela učešće u literarnom konkursu, kroz različite oblike programskih aktivnosti proći još oko dvije hiljade mališana – saopšteno je iz Udruženja „Mali princ“.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*