Predsjednik FBiH Budimir kod premijera TK Umihanića

O posljedicama prirodnih nesreća i stanju u privredi Tuzlanskog kantona danas su razgovarali predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir i premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić.

Budimir je izrazio nezadovoljstvo učinjenim u cijeloj Bosni i Hercegovini, pogotovo plasiranim sredstvima na područja koja su bila ugrožena poplavama.

– Dosad su osigurana sredstva za obnovu samo 15 posto porušenih kuća na području Tuzlanskog kantona a slično je stanje i kod gospodarskih subjekata koji su bili pogođeni poplavama – rekao je Budimir.

Istakao je da nema adekvatne reakcije međunarodnih subjekata koji su zaustavili pomoć zbog nepovjerenja prema institucijama u BiH ali jednako tako ni preko međunarodnih institucija ne plasiraju sredstva onom dinamikom koju priželjkuju ljudi pogođeni prirodnom katastrofom.

Informacije o potencijalima pojedinih privrednih društava poput “Dite“, “Konjuha“, TTU, “Livnice“ te stanju u oblasti hemijske, mašinske i drvo-prerađivačke industrije, koje je ovom prilikom prezentirao premijer Umihanić, izazvale su interesovanje predsjednika FBiH za konkretne projekte.

– Pripremit ćemo određene projekte koje će predsjednik FBiH Budimir u novembru na samitu u Madridu predstaviti potencijalnim stranim investitorima – kazao je Umihanić, saopćio je Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Dodao je da je ovom prilikom govoreno o konkretnim projektima kao što je jezero Modrac, čišćenje korita rijeka Spreče i Tinje te o privrednim subjektima koji su u teškoćama a koji se u ovom trenutku nalaze pred aplikacijom za Zakon o finansijskoj konsolidaciji i njihovim potencijalima sa stanovišta interesa potencijalnih investitora.

Sastanak je protekao u sagledavanju mogućnosti šta je moguće učiniti kako bi se olakšalo stanje u kojima se nalaze privredni objekti u TK.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.