Sastanak o izvozu piletine u EU

U Sarajevu se održava sastanak koji je sazvao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kako bi razgovarao sa predstavnicima peradarskog sektora, povodom osiguranja izvoza mesa peradi i aktivnosti na osiguranju izvoza proizvoda od mesa peradi u Evropsku uniju.
Sastanku prisustvuju kompanije koje su ispunile uvjete za izvoz mesa u EU, kao i predstavnici Evropske komisije u Bosni i Hercegovini i USAID-a.

Podsjetimo, u službenom listu Evropske komisije objavljena je odluka da se Bosna i Hercegovina nalazi na listi zemalja koje mogu izvoziti pileće meso.

Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije boravio je u Bosni i Hercegovini od 26. septembra do 6. oktobra 2018. godine te je u preliminarnom izvještaju dao pozitivno mišljenje za izvoz mesa peradi u Evropsku uniju uz samo jednu preporuku koju je, kako je krajem prošle godine kazao Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, naša zemlje i ispoštovala.

Prva inspekcija Evropske unije procijenila je da zvanični sistemi kontrole u javnom zdravstvu u zemlji garantuju proizvodnju peradi u skladu sa evropskim zakonodavstvom. Druga inspekcija fokusirala se na zvaničnu kontrolu zdravlja životinja u vezi sa peradarskim mesom namijenjenim za izvoz u Evropsku uniju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*