Crnadak: Ovo je sastanak za jačanje regionalne i EU saradnje

U Sarajevu se danas održava sastanak političkih direktora SEECP-a i direktora za zapadni Balkan EU COWEB u okviru bh. predsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Ovom prilikom ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak istakao je da je nakon prošlogodišnjeg ministarskog sastanka u Banjoj Luci ovo najvažniji događaj u okviru predsjedavanja.

Kandidatski status

– Moja poruka je bila da ovaj ukupan boravak radne grupe za zapadni Balkan u Sarajevu iz našeg ugla treba biti u funkciji dobivanja kandidatskog statusa za BiH do kraja ove godine. Ništa nema tako snažan konsenzus kao pogled prema evropskoj budućnosti – rekao je Crnadak.

Naglasio je da je pozvao sve zemlje članice i EU da pomognu BiH, prije svega u dostizanju određenih standarda i jačanju institucionalnih kapaciteta da bi se omogućilo ono što je najvažnije, a to je bolji život svih građana države Bosne i Hercegovine.

– Mislim da je važno da ta podrška bude u oblasti vladavine prava, jer mi smo i dalje zemlja koja nema ni jedan jedini slučaj korupcije na visokom nivou, a koji je procesuiran i doveden do kraja – rekao je Crnadak.

Određene tenzije

Ministar Crnadak osvrnuo se i na regionalnu saradnju. Rekao je da je današnji sastanak veliki doprinos daljnjim razgovorima u regionu.

– Imamo tešku prošlost koja nas opterećuje i prouzrokuje određene tenzije. Zato je važno da u regionu imamo otvorene sve moguće kanale komunikacije i da stalno razgovaramo – rekao je Crnadak.

 

(dnevni avaz)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*