Ružnić: Tražimo da se riješi priliv migranata na Drini

Na jučerašnjoj  sjednici Zastupničkog doma  Parlamentarne skupštine  BiH, koja je otkazana zbog nepostojanja kvoruma trebalo se između ostalog razgovarati i o problemu migrantske krize koja najviše potresa Unsko-sanski  kanton.

Predstavnici  kantonalne vlasti  otkazivanje sjednice smatraju neozbiljnim i činom koji pokazuje stav viših nivoa vlasti prema ovom kantonu i prema migrantskoj krizi koju na svojim leđima nose Krajišnici  sami.

Ugrožena je sigurnosna i zdravstvena situacija jer kod migranata je evidentirana pojava skabiesa, vašljivosti, tuberkuloze a ima i HIV pozitivnih. Predstavnici  Grada Bihaća i Kantona već mjesecima mole i traže pomoć viših nivoa vlasti.

„Tražimo da se riješi priliv migranata na Drini, ne na Korani  i  Glini, trebalo je migrante smjestiti i to  se uradilo“, ističe Mustafa Ružnić, premijer USK-a.

Ipak  situacija je iz  mjeseca u  mjesec postajala sve gorom i ovaj kanton više nema kapaciteta. Zato  se moraju poduzeti konkretne mjere.

„Sedra i  Borići  ostaju, a za majke sa djecom, za djecu  bez roditelja i stanje se drži pod kontrolom, ali  Bira i  Miral se moraju  zatvoriti“, dodaje Ružnić.

Ukoliko se u  narednih  mjesec dana situacija ne riješi Vlada kantona će vlastitim snagama raditi  na zatavaranju migratskih centara  Bira i Miral.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*