Dan nezavisnosti – bh. sportisti najbolji ambasadori

Danas je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Zasigurno jedni od najboljih ambasadora u proteklih dvadeset i osam godina su bili i ostali bh. sportisti. Od prvog trenutka, tj. od sticanja nezavisnosti, na lijep i dostojanstven način predstavljali su Bosnu i Hercegovinu, i to na početku, u najtežim trenucima.

Svi se rado i sjetno sjećamo Ljetnih olimpijskih igara 1992. godine, kada je među učesnicima bio i bosnaskohercegovački tim, u kojem nažalost nije nastupio i judo reprezentativac Vinko Šamarlić. Legendarni Vinko je poginuo dan prije polaska u Barselonu. I danas traje i trajat će ta herojska priča o legendarnom Vinku i ona nas itekako podsjeća na te naše prve Olimpijske igre od stjecanja nezavisnosti.

Naredne godine, 1993. na Mediteranskim igrama u Montpellieru, Bosna i Hercegovina će se prvi put popeti na pobjedničko postelje. Zlatnu medalju su osvojile bh. košarkašice i bokser Almedin Fetahović. Na jarbolu je tada vihorila zastava sa ljiljanima, ali, nažalost, nismo imali himne. Kasnije će naši sportisti, do 1998., na pobjedničkom postolju pjevati „Jedna si jedina“, a danas je pjevaju samo naši navijači, jer aktuelna himna je idalje bez teksta. Bilo je pokušaja da se ponovo napravi tekst, ali je sve ostalo na pokušaju.

Vratimo se uspjesima bh. sportista, što klupskim, što reprezentativnim. Što se tiče i klupskog i reprezentativnog, jedino se možemo pohvaliti sjedećom odbojkom koja je zaista osvojila sve što se moglo osvojiti – klubovi Spid i Fantomi su bez premca na Starom kontinentu, a reprezentacija je bila i evropski i svjetski i olimpijski pobjednik.

Nakon sjedeće odbojke, slijede atletika i borilački sportovi, prije svega judo. Upravo se od Amela Tuke i Larise Cerić i najviše očekuje i na predstojećim olimpijskim igrama u Tokiju, a kada je riječ o najboljem bh. olimpijskom rezultatu od stjecanja nezavisnosti, i dalje je to šesto mjesto bh. strijelca Nedžada Fazlije.

Realno gledajući, koliko se ulaže u bh. reprezentativni i uopće sport i ovo što smo postigli do sada su na granici naučne fantastike. Posebno, kada je riječ o timskim sportovima. Nekada je košarkaška reprezentacija bila redovni učesnik evropskih prvenstava, fudbalska samo jednom svjetskog, dok je rukometna bila i na svjetskom i evropskom.

S druge strane, naši sportisti u klupskim dresovima širom Evrope i svijeta bilježe sjajne nastupe. Bez sumnje, jedno od največih imena, ako ne i najveće svih vremena je fudbaler Edin Džeko, koji je u u Ligi petica, u Njemačkoj, Engleskoj i Italiji osvajao trofeje i bivao najbolji strijelac prvenstava. Edin Džeko je zasigurno i najpopularniji bh. fudbaler i sportista uopće, o kome se priča širom svijeta, na svim kontinantima se nose njegovi dresovi, pa i oni bh. reprezentativni. Tu su naravno i maestralni Miralem Pjanić, Edin Višća, NBA košarkaši Jusuf Nurkić i Džanan Musa, pa teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, skijašica Elvedina Muzaferija, najbolji bh. ambasadori.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*