Odigrano 3.kolo Turnir kandidata FIDE 2020.

U utorak 17.03.2020. godine zvanično je počeo dugo očekivani Turnir kandidata FIDE 2020. Turnir se igra u Ekaterinburgu, u Rusiji. Poslije tri odigrana kola turnir je opravdao sva očekivanja i jedan od najvažnijih šahovskih događaja godine. Jedan od rijetkih sportskih događaja koji nije odgođen zbog problema sa korona virusom u svijetu.  

Rezultati trećeg kola:

Ding Liren– F. Caruana                      1:0

K. Alekseenko– I. Nepomniachtchi   remi

A. Giri – M. Vachier-Lagrave             remi

A. Grischuk – Wang Hao                   remi

U dvoboju između prva dva favorita turnira kineza Ding Lirena (elo 2805) i amerikanca Fabia Caruane (elo 2842) uspješniji je bio kinez. S obzirom da je kinez započeo turnir sa dva poraza ovo je za njega bila prekretnica jer u slučaju da je izgubio treću partiju teško da bi se mogao uključiti u borbu za pobjednika turnira koji je ujedno i izazivač svjetskog prvaka. Nekoliko minuta prije trećeg kola Ding Liren je viđen kako sjedi na stolici i gleda u plafon potpuno nesvjestan svog protivnika koji je tiho krenuo preko puta. Nakon što je kineski igrač otvorio partiju potezom d4, caruana se odlučio za Slavensku odbranu. Nekoliko poteza kasnije dogodio se prvi zanimljiv trenutak u partiji: Caruana je igrao novinu 9. … e5. Amerikanac je ovaj potez odigrao brzo (što nam sugeriše da je to unaprijed pripremljeno) i odstupio od stola. Kineski igrač se duboko zamislio I kao rezultata toga pronašao je tačan redoslijed poteza i sačuvao pješaka kojeg je Caruana žrtvovao. Uvdjevši da je problemima Caruana je žrtvovao još jednog pješaka nadajući se slabljenju bijelog kralja. Međutim Ding Liren je neutralizovao prijetnje crnog I učvrsdtio svoju materijalnu prednost što je na kraju rezultiralo prvom pobjednom na turniru.

Partija između Anisha Girija (Holandija) i Maxime Vachier-Lagrave (Francuska) završila je remijem. Vachier-Lagrave je predvidljivo odigrao svoju pouzdanu Grünfelda odbranu protiv 1.d4 i brzo nastavio da pojednostavi poziciju. U završnici partije bijeli je bio nešto bolji ali je Francuz imao dovoljno obrambenih resursa da održi remi. Protivnici su se dogovorili remijem i rukovali se potezom 30. Ovo je bila prva partija koja je završila.

Aleksander Grisčuk (Rusija) upisao je svoj treći uzastopni remi na turniru, ovog puta protiv Wang Haoa (Kina). Nakon što je Beli odigrao 1.e4, kineski igrač se opredijelio za Pirčevu odbranu. Rus je zauzeo nešto bolji položaj sa dva lovca i superiornom pješačkom strukturom. Nakon razmjene crnopoljnih lovaca, Grischuk je postepeno napredovao i dobio prednost. Kineski GM bio je snalažljiv u obrani i na kraju je stigao do remija, ali ne bez pomoći Grischua. Zbog vremenskih neprilika, Aleksandar je propustio 34… Ne4 + što je omogućilo Wang Haou da izjednači. Ironično je da je Grischuk tu ideju vidio već davno, ali u potpunosti je zaboravio na nju.

U Ruskom derbiju trećeg kola Kirill Alekseenko (Rusija) suočio se sa Ianom Nepomniachtchijem. Ovo je bio prvi put da su njih dvojica igrali jedan protiv drugog. Pomalo iznenađujuće, Nepomniachtchi je otišao za francusku odbranu. Posljednji put kada smo u Kandidatima vidjeli francusku odbranu, bili smo 2007. u Elistau u igri Leko – Gurevich (a posljednji put kada je crni pobijedio u mečevima Kandidata u Francuskoj odbrani bio je u igri Sokolov – Yusupov, u Rigi 1986. godine) !

Položaj na ploči nakon otvaranja bio je uglavnom ravnomjeran, ali pun napetosti: Crni je vršio pritisak, dok je bijeli imao svoje šanse na suprotnom boku. U dvadesetom potezu Alexeenko je žrtvovao kvalitet i dobio kompenzaciju, ali položaj je ostao približno jednak. U vremenskoj oskudici Kirill je propustio priliku da sa žrtvom lovca na g6 (26. Bxg6) započne snažan napad na crnog kralja, od koga bi se bilo teško braniti.

Tabela nakon tri kola:

1-3.      I. Nepomniachtchi      (2/3)

1-3.      M. Vachier-Lagrave    (2/3)

1-3.      Wang Hao                   (2/3)

Četvrto kola na rasporedu je 21.03.2020. godine u 12 sati po našem vremenu u kojem se sastaju:

Fabiano Caruana (USA) – Ian Nepomniachtchi (Russia)
Wang Hao (China) – Kirill Alekseenko (Russia)
Maxime Vachier-Lagrave (France) – Alexander Grischuk (Russia)
Ding Liren (China) –  Anish Giri (The Netherlands)

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*