Početak dijaloga između Kosova i Srbije u Washingtonu

Dijalog između Prištine i Beograda bit će nastavljen danas i sutra u Bijeloj kući, pod okriljem Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Radujem se što ću ugostiti predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Avdulaha Hotija u Bijeloj kući. Ovi važni razgovori će doprinijeti miru kroz gospodarsku saradnju. Posvećenost dijalogu dva čelnika donijet će beneficije i za Kosovo i Srbiju”, izjava je savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Roberta O’ Briena, koju je postavio na Twitter.

Kosovo i Srbija potpisali su u januaru ove godine, uz posredovanje posebnog izaslanika predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za dijalog između Prištine i Beograda Richarda Grenella i spomenutog Roberta O’ Briena, pismo namjere o osnivanju zračne linije između Beograda i Prištine – koja je u prekidu 21. godinu.

Ubrzo potom uslijedilo je i pismo namjere o razvoju željezničkog i cestovnog prometa. Sve se to događalo u vrijeme blokade dijaloga koji Kosovo i Srbija, pod okriljem Evropske unije, vode od 2011. godine.

Obustava razgovora trajala je od novembra 2018., kada su kosovske vlasti uvele carine na uvozne proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pa sve dok novi kosovski premijer Avdulah Hoti, u junu, nije ukinuo tu mjeru, što je bilo pozdravljeno i u Washingtonu i u Brusselsu.

Pred početak razgovora između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, održan je telefonski brifing za novinare s posebnim savjetnikom za beogradsko-prištinski dijalog, Richardom Grenellom koji je rekao da se neće razgovarati o razmjeni teritorija, a vjerojatno neće biti ni političkih razgovora.

“Fokus će biti na ekonomiji i implementaciji već postignutih prometnih sporazuma”, rekao je.

Na pitanje kakva će biti uloga predsjednika Trumpa, odgovorio je da je predsjednik bio uključen u proces, odnosno da je on, kao savjetnik, na regularnoj bazi, razgovarao s predsjednikom o toj temi.

“Mi smo na neki način u zastoju kada su u pitanju politički razgovori i stalno govorimo o istim stvarima bez nekog napretka”, kazao je.

U Bijeloj kući kažu da, ono što je predsjednik Trump želio učiniti, jeste da vidi može li fokus na ekonomski razvoj i stvaranju radnih mjesta za mlade ljude, na neki način promijeniti dinamiku pregovora, javlja Al Jazeera.

“Do sada, a prošlo je više od godinu dana, mi smo jedino bili fokusirani na gospodarsku normalizaciju, pokušavajući pronaći način da se politička pitanja stave u drugi plan, kako bi se stvorio trenutak za ekonomske teme. U tome smo, do sada, bili uspješni iako mediji nisu bili usredotočeni na tri povijesna sporazuma, uključujući prvi let između Beograda i Prištine u posljednju 21 godinu. Sporazum o tome je postignut, ali još uvijek nije implementiran. Još uvijek nismo u fazi da otpočnu komercijalni i putnički letovi, ali sporazum je postignut”, pojasnio je ambasador Grenell koji je rekao da je bilo problema s prijelaznom vladom Kosova i s COVID-19.

Istakao je da su fokusirani jedino na implementaciju zračnih, cestovnih i željezničkih sporazuma koji su već postignuti i koji će im dopustiti ekonomski razvoj.

“U četvrtak ćemo nastaviti raditi na ova tri sporazuma te ćemo dodati niz drugih tema za razgovor koje će ojačati trgovinu te stvoriti uvjete za ekonomski razvoj i otvaranje poslova. Za mene su na početku važniji poslovni ljudi od političara zato što mislim da političari nisu uspješni. Političari su uglavnom neuspješni u pomicanju naprijed”, istakao je.

Grenell je pojasnio i moguće pojavljivanje predsjednika Trumpa na razgovorima.

“Hoće li predsjednik ili neće fizički sudjelovati u razgovorima u četvrtak i petak, mislim da tek treba biti određeno. On je već sudjelovao s naše strane savjetima kako da pokrenemo stvar naprijed i kako da postavimo prioritete za ekonomske projekte”, dodao je Grenell.

Američka vlada misli da dvije strane trebaju napraviti neki progres kako bi Sjedinjene Države bile u mogućnosti koristiti te mehanizme na uspješan način.

“Problem je što svi izvana govore jedino o političkim pitanjima. To je problem. Što će Rusi kazati, što će kazati Ujedinjeni narodi… Ništa od toga nije važno ljudima u regiji koji nemaju posao”, rekao je Richard Grennell u razgovoru s novinarima.

Na pitanje hoće li se razgovarati o međusobnom priznavanju, posebni Trumpov izaslanik je rekao da će o tome razgovarati u četvrtak.

“Mislim da je ono što je rekao predsjednik Vučić upravo ono što sam rekao u prvom odgovoru, a to je – ko zna što će se dogoditi u petak? Treba tek vidjeti žele li obje strane okrenuti stranicu i privući američka i evropska ulaganja. Mislimo da će ekonomski razvoj riješiti političke probleme. Mi nemamo nikakav tajni plan”, rekao je na kraju Richard Grenell, posebni izaslanik predsjednika Trumpa za dijalog između Prištine i Beograda, javlja Al Jazeera.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*