Kineski grad Qingdao u pet dana testirao tri miliona stanovnika na Covid-19

Vlasti u istočnom kineskom lučkom gradu Qingdao saopćile su da su završile testiranje na koronavirus na više od tri miliona stanovnika nakon pojave prvih slučajeva zaraze virusom u skoro dva mjeseca.

Gradske zdravstvene službe saopćile su u utorak da su dobili rezultate za više od 1,1 miliona osoba i da među njima nisu pronađeni novi pozitivni slučajevi, javio je Associated Press.

Gradsko vijeće navodi da je bilo ukupno 12 slučajeva, šest sa simptomima i šest bez, a oni su otkriveni tokom vikenda u lokalnoj bolnici.

Međutim, Nacionalna zdravstvena komisija saopćila je u utorak da je u posljednja 24 sata u Qingdau pronađeno najmanje šest novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Trenutno nije poznat razlog zbog kojeg je došlo do kontradikcije u ova dva izvještaja.

Brojke Nacionalne zdravstvene komisije objavljene u utorak pokazuju da je širom zemlje pronađeno ukupno 30 novih slučajeva virusa u prethodna 24 sata.

Te brojke su razložene na 13 slučajeva u kojima su ljudi imali simptome i 17 slučajeva gdje zaraženi nisu imali simptome. Ukupan broj lokalno prenesenih slučajeva, sa i bez simptoma, bio je 11, dok su ostali navedeni kao uvezeni iz inostranstva.

U ponedjeljak je Xinhua objavila da Qingdao očekuje da će ispitivanje nukleinske kiseline u pet okruga završiti za tri dana, dok će testiranje obuhvatiti cijeli grad za pet dana, dodajući da će rezultati biti objavljeni na vrijeme.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*