Poplave u Dalmaciji

Dalmacija je suočena sa teškim vremenskim prilikama – u Kaštelima je danas ogromna plima, poplavila je i riva u Trogiru, teško je stanje i u Vrgorcu, u kojem je tokom prvih osam dana ovog mjeseca palo 370 litara kiše po metru kvadratnom, što predstavlja…

…dvostruku prosječnu mjesečnu vrijednost, ali je stanje najteže u mjestu Kokorići, koje je potpuno odsječeno od kopna usljed stalnog rasta vodostaja.

Ogromne količine padavina zabilježene su i u Rašćanima i Dragljanima, nabujao je izvor Žiljin, a velika količina vode potom je potekla prema Bunini i Јezeru, pa su Kokorići bili na udaru.

U Kokorićima je stanje alarmantno, voda neprestano raste, kiša je padala cijelu noć i na terenu su bile sve dežurne službe, dok su ljudi cijelo jutro pokušavali da odbrane kuće.

Šef makarske Gorske službe spasavanja Fodor Kukavica rekao je da ekipe te službe iz kontinentalnih dijelova pristižu u pomoć, prenosi Indeks.

– Trenutno imamo četiri plovila i borimo se sa vodom – rekao je Kukavica.

Već treći da snažan sredozemni ciklon utiče na vremenske prilike na cijelom Јadranu, dok je nizak vazdušni pritisak uzrokovao ciklonalnu plimu, pa je nivo mora danas nekoliko desetina centimetara iznad normalnog.

(Vijesti.ba / RTRS)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*